FACEBOOK

30-годишна със спецпенсия от МинКулт, Т.Боева от фолка, Икебаната и Фънки също

Около 30-годишната и световнонеизвестна певица Мила Михова е сред 92 допълнителни носители на 3-годишна специална пенсия от Министерството на културата, която беше оправдана с годишнината на Златният Орфей, която дори не е кръгла. Подсказваме – дъщеря е на непеещата от дълги години Дарина Такова, която навремето беше оперна прима и също е в списъка на спец.пенсионерите.

Още по-голяма сензация е включването на фолкзвезда - 47-годишната Таня Боева в листата на лауреатите – НОВИТЕ ЗАСЛУЖИЛИ АРТИСТИ. Бившата изпълнителка на Ара има младежка награда от Орфея през 1995 г., когато е гадже с Иван Тодоров – Доктора, така че попада в изискването за фестивалка.
По тази линия явно цели трима души от една фамилия също вземат спецпенсии – Деян Неделчев – Икебаната, известен с абсурдните си псевдохитове, брат му Бойко и сестрата Венета Рангелова, която има един шлагер преди 35 години.

Тези носители не стоят добре до истински класици на българското изкуство, удостоени със спецпенсия като безспорната вечна балетна прима Красимира Колдамова – истинският символ на танца и елегантността у нас. Същото важи и за пианистката Милена Моллова. Останалите в групата на получаващи 700 лв. спецпенсия не са на това ниво.

По семейна линия в листата влизат баща и син с една име – Любомир Денев. Първият мъж на Елвира Георгиева - Владимир Наумов печели признание заради единствения й хит Коминочистач. Исъпругът на Росица Кирилова също е отличен – Георги Начев взема пенсията за цялостното си творчество. За да няма обидени в семействата, Елвира и Росица също ще вземат спецпенсии.

Сред наистина заслужилите също има семейство: Даниела Кузманова, написала прекрасни текстове за ФСБ, както и съпругът й Румен Бояджиев, създал мелодии към тях и участващ в легендарната група, от която пенсии получават още Иван Лечев и Константин Цеков.

Странно е, но в тази група е сложена авторката на текстове на конвейр за участващите в Пирин фолк Катя Кирянова, а много от тях, освен шаблон са и страшен кич.

Покрай Орфея, и антисистемните групари се уреждат с персонални пенсии поне за 3 години – Кръпката, Милена, Тангра, Амебата, Фънки, Кукери, Импулс, че чак и Пепи Писарски от Атлас.

Тоника СВ влиза с единия от изпълнителите с плътен глас – Тео, заедно с милица, Ралица и Драго, а от Домино влиза дует Шик – Вили и Краси Глмезови. Ева, около която се въртеше общата им Фамилия Тоника не е във втория списък.

В листата има и попълнения в стил Епопея на забравените: Ани Павлова, изпяла химна във възхвала на Тодор Живков Пътнико свиден, Руска Стоименова, първа изпяла Имала майка едно ми чедо, забравените от 70-те години певици Емилия Маркова и Маргарита Горанова, както и половинката на Стефка Берова – Йордан Марчинков, който от десетилетия е в Скандинавия и вероятно получава в пъти по-голяма пенсия оттам.
В тази група са още пусналият язвителни коментари, след като не попадна в първата група от 65 получатели на спецпенсии Христо Кидиков, отдавна изчезналата от екраните Доника Венкова, ако някой извън МК я помни, Росиците Ганева и Борджиева.

Откривателят и първият любовник и старт в кариерата на Лили Иванова – Здравко Радоев, който я учи да пее, след като разкрива страшната й тайна, че не може и не иска да учи нотите, е удостоен също със спецпенсия.

3-годишна помощ получават от Министерството на културата и работещи изпълнители като Силвия Кацарова, Георги Христов, покрай когото спецпенсии ще вземат и няколко автори на негови песни, Васил Петров, братя Аргирови.

На снимката: Таня Боева


Няма коментари към тази новина !

 
© sofia.media всички права запазени