FACEBOOK

11 000 лв. заплата за депутата: честито!

Народните представители отново получават увеличение на възнагражденията, стана ясно след отчет на НСИ. Депутатската заплата е равна на 3 пъти от средното за държавната администрация от последния месец на всяко тримесечие, което за септември е 1601 лв. Това прави 4803 лв. минималната заплата на депутат, като повишението спрямо юни е с 500 лв. Сумата обаче е само основа, върху която се добавят многобройни бонуси и тя може да е двойна.

Депутатите получават 2/3 безотчетни към заплатата. Отделно се натрупват и по 15% за участие в комисия на НС, а всеки участва в по 2 такива комисии, което прави още 30% към заплатата. По 1% е добавката за всяка година трудов стаж. В крайна сметка депутатското месечно възнаграждение стига до 11 000 лв. на калпак.

Повече вземат шефовете на комисии, на групи, много зам.-председатели и Цвета Караянчева. Важно е, че върху минимум 11 000 лв., данъци и осигуровки депутатите плащат само върху 3000 лв.

Припомняме, че това е поредното увеличение само в рамките на т.г., при това в разгара на К19 кризата. Така за годината парите за депутатите скачат на поне 1500 лв. месечно от пролетта, когато бяха около средно 9 600 лв. с всички надбавки. ГЕРБ отказа още от март депутатските, а с това и министерските заплати да се замразят.

Скокът на депутатските пари автоматично вдига и заплатите на висшите държавни ръководители. Шефът на НС Цвета Караянчева и премиерът Бойко Борисов получават с 50% повече от депутатите – 7 204 лв. минимална основа. С добавката за трудов стаж месечната заплата на Борисов скача до над 10 хил. лв. Министрите ще получават вече 6 245 лв.

Заплатата на президента Румен Радев става над 15 000 лв. с добавката за прослужено време, след като се увеличи средната бюджетна заплата за страната.

Всичко това е възможно заради увеличените чиновнически възнаграждения, които вдигнаха средната заплата в страната. Атова рефлектира най-осезаемо върху парите за властта. Напомняме, че в края на лятото 33% от държавната администрация получи 30% повишение на заплатите със задна дата, уж заради работата на първа линия срещу К19.

Скок на парите получиха всевъзможно агенции, сред които за сортоизпитване, НАП, ДНСК, Българският институт по метрология, КЗП, Автомобилната администрация, БАБХ и др.. В същото време обаче поощрението огря само 5% от медиците, които реално са на първа линия.

За страната средната заплата за септември извън администрацията е 1397 лв., бруто или чисто 1000 лв. като спрямо август формално се вдига с 62 лв. Общо за тримесечието е 1373 лв. и нараства с 9,9% на годишна база.


Няма коментари към тази новина !

 
© sofia.media всички права запазени