FACEBOOK

102 млн.лв. поръчки за охранителната фирма на висш чиновник, даже в последния ден на Борисов 3

Над 102 млн.лв. крайна цена или над 85 млн.лв. без ДДС числят поръчките, взети от миналото правителство от една – едничка охранителна фирма. Сумата е, колкото е похарчено за целия спорт или за целия туризъм в България за мандат. А фирмата е на бивш районен софийски кмет, който е и шеф на държавния резерв. Сред забавните примери е охраната за Министерството на отбраната – ако то само не може да се пази, защо плащаме на професионални военни и на командири, бихме попитали ние. Всичко това го показва разследване по наличните държавни регистри на сайта bird.bg:

„На 11 май, в последния ден на предишното правителство, Министерството на транспорта получава оферта от фирма Мултифорс АС за продължаване на договор за физическа охрана на сградите на ведомството срещу 850 000 лв. без ДДС, което е крайна цена от 1,02 млн.лв. Процедурата е с договаряне без публичен търг, тъй като Мултифорс вече има договор с министерството. Няма пречки договорът да бъде подновен и от новия служебен министър, тъй като има становище за съвместимост на процедурата по ЗОП.

Този договор е един от многото, които Мултифорс АС има с държавни институции. Месец по-рано, на 8 април, Агенцията по заетостта определя единствения кандидат Мултифорс АС за победител в търг за охрана за 3 милиона лева без ДДС или крайна цена от 3,6 млн.лв. Сред клиентите на фирмата през годините са Министерството на икономиката, Министерството на отбраната, Министерството на земеделието и храните, Министерството на транспорта, Агенцията по заетостта, Агенцията Военно почивно дело, Областната управа София-област, НЕК, Булгартрансгаз , Свободна зона Божурище , Топлофикация - София и т.н.и т.н. Става дума за договори за над 82 милиона лева без ДДС до 2020 г., а оттогава са сключени и нови (б.р. последните два примера от последния месец и половина за общо 4,62 млн.лв. с ДДС само се добавят към джакпота).


Този афинитет на държавните институции към една определена фирма намира обяснение във факта, че неин действителен собственик е не друг, а шефът на Държавния резерв Станимир Пеев. Бившият кмет на Район Панчарево е несменяем на този пост от 2010 г. Фирмата му се управлява от съпругата Магдалена Пеева, но основен акционер е самия той. Съдейки по декларацията на Пеев пред КПКОНПИ, семейството е твърде състоятелно и може да си позволи банков заем от два милиона лева.


Няма коментари към тази новина !

 
© sofia.media всички права запазени