FACEBOOK

100 млн. лв. подкупи за ден метна кабинетът от нашите пари

Близо 100 мнл. лева получиха туроператорите, животновъдите и затворническите надзиратели след директни или индиректни срещи с премиера Бойко Борисов или след заплахи за протести. Всичко това идва в 26-ия ден на национални протести с искане на оставка на правителството и на главния прокурор.

След среща с представители на обединението "Бъдеще за туризма" Борисов обяви, че може да отпусне 10 милиона лева от Министерството на икономиката към туристическия бранш. Преди седмица от обединението протестираха пред Министерския съвет и поискаха среща с Борисов за предотвратяването на масови фалити, а за утре е насрочен нов протест на представители на туристическата индустрия.

С 82.5 млн. лв. ще бъдат подкрепени животновъдите, стана известно след среща между представители на сектора с премиера. "Ще ви подкрепим с 56.5 милиона лева, имаме такъв инструмент, ще ги осигурим през Министерския съвет", каза Борисов. Тази помощ е за подобряване на ликвидността на земеделските стопанства, които са отсрочили кредитите си и са в невъзможност да ги погасят в условията на пандемията от COVID-19. Борисов добави, че са осигурени също 26 милиона лева за помощта "де минимис" за животновъдите, които търпят загуби заради сушата. Той уточни, че се обмисля подкрепа още и за пчеларите, зеленчукопроизводителите и овощарите.

Служителите на затворите се отказана засега от протеста, за който бяха готови още днес, след като получиха уверение от министъра на правосъдието Данаил Кирилов, че на 1 септември ще бъде изпълнено искането им, обещано от премиера през октомври миналата година. Преди това Синдикатът на служителите в затворите уведоми за нарастващо недоволство заради неспазеното обещание на Борисов да се разкрият нови 200 щатни бройки в дирекция "Изпълнение на наказанията" и дирекция "Охрана" и допълнителни 7 млн. лева за увеличаване на възнагражденията и подобряване на условията за труд. Надзирателите в затворите днес обявиха, че все пак остават в протестна готовност до 1 септември.


Източник: Дневник

Снимка: БГНЕС


Няма коментари към тази новина !

 
© sofia.media всички права запазени