FACEBOOK

20 лв. подкуп = 3г. условно

Бившият пътен полицай Сашо Тръпков, който преди 5 години беше заснет в центъра на София да получава подкуп от 20 лева от шофьор, е окончателно осъден, съобщава Lex.bg.

Това стана ясно от решението на Върховния касационен съд (ВКС), който остави без разглеждане жалбата на Тръпков и адвоката му срещу условната присъда на бившия катаджия от 3 години затвор.

В мотивите си да не разгледа жалбата, ВКС посочва, че тя е бланкетна и в нея не са били посочени никакви касационния основания, а едва след изтичане на срока за подаването ѝ, защитникът представил допълнения в опит да посочи някакви основания.

ВКС подчертава още, че в подадената жалба няма никакви конкретни оплаквания и тя не дава възможност да се провери основателността на общо изразеното недоволство от решението на апелативния съд.

„Твърдението, че атакуваното въззивно съдебно решение е неправилно и отправената молба то да бъде отменено не може да обоснове задължение на касационната инстанция да направи цялостен негов преглед и да провери законосъобразността му при липса на посочени конкретни нарушения“, пишат върховните съдии.

През есента на 2014 г. Тръпков беше заснет с любителска камера в София да взема подкупи от шофьори. Разпространеното след това видео показваше момент, в който Тръпков получава 20 лева от водач на автомобил. В хода на делото стана ясно, че шофьорът е Пенчо Иванов, който каза пред съда, че Тръпков го спрял за шофиране без колан и отнемане на предимство. Катаджията казал, че нарушенията са сериозни и може да се стигне до отнемане на книжка, на което мъжът отвърнал, че много бърза. „Като бързаш много, дай една двайсетачка и бегай“, отговорил Тръпков и Иванов подал банкнотата през прозореца на автомобила, а Тръпков я смачкал в ръка и я прибрал.

Видеото беше заснето от студента Димитър Димитров, който наблюдавал от дома си случката и започнал да снима с телефон. През социални мрежи и медии, кадрите достигнаха до ръководството на МВР и Тръпков беше уволнен преди да започне делото срещу него.

След 4 години делото приключи на първа инстанция, като съдия Петър Сантиров от Софийския градски съд (СГС) призна Тръпков за виновен за два случая на взет подкуп и за извършено документно престъпление. Другият подкуп бил от 10 лева, за да не състави Тръпков акт или фиш на друг шофьор без колан.

Обвинението за документно престъпление е за това, че в същия ден написал фиш, в който вместо да санкционира шофьор, който говорел по мобилен телефон, Тръпков написал в документа, че нарушителят е пешеходец, който пресичал неправилно. По този начин, вместо на нарушителя да бъде наложена глоба от 50 лева, шофьорът бил санкциониран само с 20 лева, защото извършеното от него нарушение било квалифицирано от Тръпков като „маловажен случай“.


Няма коментари към тази новина !

 
© sofia.media всички права запазени