FACEBOOK

Ще глобяват българи, но НЕ И ТУРЦИ

Най-големите европейски експерти в областта на пътните системи коментираха пред 19 минути не само големите теми, но и един дребен, но показателен детайл, свързан с това къде сме ние и какво ще ни донесе замисляната нова система за пътните такси по съвет на Световната банка.
България все още не е член на EUCARIS - софтуерното приложение към Европейската информационна система за превозни средства и свидетелства за управление. Освен това, не всички страни членки на ЕС участват в EUCARIS. Всяка държава самостоятелно решава до каква степен участва. Т.е. предоложената „система за правоприлагане“ ще функционира

само за нарушители на превозни средства, регистрирани в България

Всъщност, по отношение на правоприлагане на ниво ЕС би следвало да се прилага Директива (ЕС) 2015/413 НА ЕВРОПЕЙСКИЯ ПАРЛАМЕНТ И НА СЪВЕТА от 11 март 2015 година за улесняване на трансграничния обмен на информация относно пътнотранспортни нарушения, свързани с безопасността по пътищата.
Обменът на данни, съгласно настоящата директива следва да се основава на съществуващи софтуерни приложения, които следва същевременно да улесняват докладването от държавите - членки до Комисията.

При бума на терористите, плъзнали из Европа

тази система за контрол става още по-важна и вече не се отнася само до безопасността на движението като произшествия, но и като по-специфични заплахи за живота на хората. А трябва да се знае, че контролът по пътищата е част от единната система за национална сигурност – нещо, което май не се разбира само в нашата древна, но бедна страна.
Такива приложения следва да осигуряват бърз, сигурен и поверителен обмен на конкретни данни за регистрацията на превозни средства между държавите - членки. Следва да се използва софтуерното приложение към Европейската информационна система за превозни средства и свидетелства за управление (Eucaris), което е задължително за държавите - членки по решенията Прюм по отношение на данните за регистрацията на превозни средства. Комисията следва да изготви оценка и да докладва относно функционирането на софтуерните приложения, използвани за целите на настоящата директива.
Допълнителен проблем, който е свързан с EUCARIS:
а) Това е само техническо средство за обмен на данни и няма правно основание за обмен на данни или дори принудително изпълнение.
в) По никакъв начин не е приложима за нарушители които:
а) не са от страни членки на ЕС - например Турция и Сърбия
б) използват „талони“ за плащане на тол такса, защото талоните не съдържат информация за собственика на превозното средство, на който следва да се изпрати наказателното постановление.
Тук отново ще ви подсетим откъде влизат „бежанците”, които преминават през България за Европа, а също активисти на различни организации, някои от които са си турци, а други имат такъв произход, но са граждани на държави от Европейския съюз.

Директива (ЕС) 2015/413: Налагане на санкции може да се осъществи, само ако неплащането на тол - такса е признато за нарушение на Закона за движение по пътищата.
Още повече, че предвидената система за правоприлагане просто ще „регистрира“ нарушителите, без да налага каквито и да било незабавни санкции, което за потребителите от не-ЕС страни, като например Турция и Сърбия си е покана да използват системата безплатно.


Няма коментари към тази новина !

 
© sofia.media всички права запазени