FACEBOOK

Шивашка индустрия пред колапс: Производител №1 на чорапи затваря, губим 120М лв., смърт при 940 лв. МРЗ

Непрекъснатото залагане на вдиганета на минималната работна заплата ще остави българите без работни места, сочи практиката. Бизнесът превантивно реагира на предстоящото помпане на инфлацията, при това още преди МРЗ да е станала реално нито 850 лв., с което се фукат в кампанията немалко политици, воглаве с К.Нинова, макар да я гласува почти цялото минало НС. Нито 940 лв., за колкото открай време популистки натиска Асен Василев от ПП-ДБ, а служебният министър на финансите и негова заместничка в редовния кабинет Р.Велкова и официално предложи.

Ето конкретен пример, който дава бегла представа в какъв колапс е в момента цялата ни шивашка промишленост – една от малкото работещи, заедно с производството на авточасти и на оръжие. Постоянното вдигане на МРЗ вече затваря предприятия.

Най-големият производител на чорапи в страната Делта Текстил - България, закрива производството си в Русе и го изнася в Турция. В града ще остане само дистрибуторският център. Решението е взето от собственика - израелската текстилна група Delta Galil Industries, потвърди за Капитал генералният мениджър на българското дружество Игал Херетц.
В предприятието, което има приходи от над 120 млн. лв. за 2021 г. и произвежда за топ брандове като Nike, Columbia, Converse, Pierre Cardin, към януари са работили 480 души, а година по-рано служителите са били 600, сочи справка в Апис.

В регионалното поделение на Агенцията по заетостта в Русе вече е получено уведомление за масови уволнения на 360 души, които ще бъдат освободени от работа поетапно от 1 май до 30 септември, уточниха за Капитал от ведомството.
Както в този завод, така и в цялата шивашка индустрия коронавирусът и затварянето на Азия заради него помогнаха България да удържи работата на ишлеме, а и да си върне част от поръчките, отиващи за Ориента. Ала приключването на този период, плюс вдигането на разходите – заплати, осигуровки, ток и газ, което в източните държави не е такова, кара инвеститорите да бягат, а цели краища на страната ни и особено женската работна ръка в тях да остават без препитание.


Няма коментари към тази новина !

 
© sofia.media всички права запазени