FACEBOOK

Товарът на камиона-бомба от Русе при министър Събев, ПП

Има българска следа при удара над Кримския (Керчески) мост, сочат резултатите от разследването на руската Федерална служба за сигурност (ФСБ), съобщиха от ТАСС и РИА Новости. Бившето КГБ твърди, че бомбата е изпратена в началото на август от Украйна за страната ни. Според руските служби експлозив е бил изпратен от Одеса през Русе, а после минал Грузия и Армения. Като организатор на експлозията е посочен шефът на украинското военно разузнаване (СВР) Кирил Буданов. ФСБ съобщи, че вече е задържала 5 руснаци и 3 граждани на Украйна и Армения.

ТАСС пише: взривното устройство е било скрито в рула със строително полиетиленово фолио, натоварени на 22 палета с общо тегло над 22 тона. Пратката е от морското пристанище на Одеса за Русе по договор между украинска фирма и посочена като базирана в Русе по договор № 02/08/2022 между Translogistik LLC UA (Киев) и Baltex Capital S.A. (Русе). Адресът, който излиза в Google за бг фитмата е Baltex Capital S A Free Zone Rousse 7000 Bul Tutrakan 71 Bulgaria.

Напомняме, че по това време транспортен министър все още е шефът на Еконт - Николай Събев, който е царят на този крайдунавски град. Самият той от десетилетия има бизнес връзки с Украйна и Русия. Събев налага основните инфраструктурни шефове, негов човек и областен координатор на Промяната е Валери Андреев, който го запознава с Кирил Петков, чийто директор е по-рано. Негови са също шефът на Държаваната Свободна зона- Русе, директърът на Пристанищен комплекс – Русе ЕАД - Петър Драгошинов, началниците в Параходство Българско речно плаване и др. Месец преди датата на договора Събев прекрати дейността на структурите, които наблюдават вътрешните контролни системи на пристанището в Русе, с мотив, че “oдитните комитети работят неефективно”. От 19 минути потърсихме ексминистъра за коментар, но получихме от него категоричен отказ.

Припомняме, че само преди седмица Събев изненадващо обяви, че се отказва от депутатското си място и излиза от Продължаваме промяната и политиката изобщо.

В информацията на ФСБ се твърди още, че товарът е бил прехвърлен от България в грузинското пристанище Поти, а след това в Армения, Евреван, където е митнически оформен на 29 септември - 3 октомври т.г.

По-нататък е внесена в Русия през Грузия на 4 октомври, както е посочено в графика. Московското LLC Лидер стана получател.

При по-нататъшното транспортиране на товара е била извършена подмяна на документи, като са сменени данните за компаниите, посочени като изпращач и получател. След това камионът отново влиза в Грузия, откъдето се насочва към Русия и пристига в Армавир. Документите отново са подменени. Вторият камион се появява в Армавир, там палетите са били претоварени и това е взривеният камион.

Ден по-рано българските служби заявиха, че стока със сходни характеристики е въведена на територията на България от друга страна членка на ЕС (Румъния) в контейнер с надлежно оформени документи под режим транзит.

По време на престоя на въпросната стока в България, тя е била под митнически надзор и е напуснала страната в същия контейнер през пристанище Бургас на 17 септември 2022 г. в посока към държава, различна от Русия (Грузия).

Все още окончателно не е изяснено къде и кога е станало заминирването на стоката/камиона. Има различни версии - при натоварването в Украйна или в последствие.

Следва...


Няма коментари към тази новина !

 
© sofia.media всички права запазени