FACEBOOK

Съветник на Кирил Петков е разследван за държавна измяна: Шефът на ДАНС

Съветник на бившия премиер и лидер на Продължаваме промяната (ПП) Кирил Петков е разследван за изнасяне на информация от Министерството на външните работи към държавен служител на Северна Македония в хода на преговорния процес за влизането на съседната ни страна в ЕС и отпадане на ветото на България.

Това стана ясно от думите на председателя на ДАНС Пламен Тончев, който беше изслушан в парламента във връзка с публикуваните от депутата Радостин Василев записи от Националния съвет на ПП и чутите там реплики за смяна на шефовете на служби и съгласуването им с чужди посолства.

В хода на изслушването от Възраждане смениха темата и попитаха шефа на ДАНС дали има информация за такова съгласуване и по казуса със Северна Македония. Миналата година управляващата коалиция на ПП, Демократична България, БСП и Има такъв народ (ИТН) се разпадна след напускане на ИТН, което те обясниха с разногласия по темата за Северна Македония. Тогава външен министър беше Теодора Генчовска от ИТН, а от партията упрекваха тогавашния премиер Кирил Петков, че имал друг външен министър и това била съветничката му Весела Чернева.

Днес шефът на ДАНС заяви в отговор на въпроса на Възраждане, че има образувано досъдебно производство за такова изтичане на информация от съветник на тогавашния премиер, който „съгласувал позициите на Министерството на външните работи с гражданин на Северна Македония“. Тончев уточни, че информацията е предоставена в хода на преговорния процес на държавен служител на Северна Македония, която след това трябвало да бъде представена като официална информация от страна на външния министър на България.

„Единствено на служебния компютър на това лице е извършено специално изтриване, което благодарение на усилията на експертите, беше възстановено“, каза Тончев, без да посочва кой е съветникът, нито дали му е повдигнато обвинение, а от пленарната зала на няколко пъти се чу името на Весела Чернева.

Шефът на ДАНС отиде и по-далеч, като каза, че тези действия не са станали без знанието на прекия ръководител на въпросния съветник, който в случая е бившият премиер.

„Поведението на някои министри, които са били в редовния кабинет, когато съм бил председател, определено не защитаваха националния интерес. Самият пример, който дадох с образуваното досъдебно производство, всички знаем, че действията на това лице не са извършвани без съгласието на неговия ръководител“, каза Тончев.


Няма коментари към тази новина !

 
© sofia.media всички права запазени