FACEBOOK

Руски пари ли финансираха покупката на ЧЕЗ от Асен Христов с партньор Цвета Караянчева, както е вписано в Търговския регистър?

Зад успелия да купи бг дружествата на ЧЕЗ Еврохолд има интересни политически гърбове и руски връзки. Босът на компанията Асен Христов е бил  работодател на председателката на Народното събрание Цвета Караянчева, когато тя попада в ГЕРБ, в кърджалийското дружество за производство на пластмаса Формопласт, откъдето й тръгна славата на майстор на кофи и легени.

Двамата – босът Христов и фамозната Цвета Караянчева, са даже партньори – заедно представляват фирмата, както е видно в документ от Търговския регистър. Не крият близките си отношения: дори като шеф на българския парламент г-жа Караянчева тържествено откри новия спортен комплекс на Асен Христов в столичния квартал Лозенец. Церемонията е документирана на снимки.

А Караянчева винаги е била дясната ръка на Цветан Цветанов – и като негов зам. в ПГ на ГЕРБ, и в пътуванията по конгреси на Ердоган, където бяха единствени политици от ЕС. „Христов и Цветанов са приятели от дълги години покрай леката атлетика – двамата са бивши състезатели и тичат заедно в маратонни бягания. Интересното е, че в интервю по сделката за ЧЕЗ за чешкия вестник Лидове новини – собственост на експремиера, кандидат за президент в момента и милиардер Бабиш и основна медия за разкрития при казуса Гинка, Христов е попитан дали познава Цветан Цветанов. Той признава за дружбата.

Чешкото издание Лидове новини, което първо съобщи, че Еврохолд е кандидат за активите на ЧЕЗ у нас посочи, че търговското финансиране на сделката може да е предоставено от руска банка.
И действително, както вече прочетохте още във втората серия на нашето разследване миналия ден, структурата на санкционната за САЩ и ЕС ВнешТоргБанк с бг представител Милен Велчев – финансовия министър на НДСВ, и други негови кадри като Николай Василев, царски вицепремиер, също са сред поддръжниците и консултантите на Еврохолд. Партията пък мечтае за завръщане и преди дни се събра на преучредяване, поради изтичаща/или изтекла регистрация.

Сайтът пише също: „Над Еврохолд надвисва и трета, особено интересна сянка.

Миноритарен акционер в дружеството е компанията на вездесъщия герой на прехода Атанас Тилев Дар финанс, разкрива Търговският регистър. Тилев, ВИП агент на ДС, е босът на фалиралите през втората половина на 90-те години на ХХ век Българската земеделска банка и Добруджанска банка. Близък е, а според някои – тартор, на юпи кръга около Царя, в който се числи и шефът на Еврохолд. Връзката е бившият шеф на разузнаването Бриго Аспарухов, с когото са съученици, освен колеги като „бойци на тихия фронт”.

Според Монитор, който вече е американска собственост пък: "Еврохолд, новият купувач на ЧЕЗ България, е с още по-скандално досие от предишния кандидат за енергоразпределителното дружество ... Гинка Върбакова.


Проверка в регистрите показва, че дъщерно дружество на Еврохолд не е било одобрено от Гърция като инвеститор заради липса на капитали. Три пъти гръцката централна банка отхвърля оферти от фирмата за покупка на финансова институция в страната". Което е повече от показателно, особено в изразените съмнения относно финансирането на операциите.


В друга наша съседна държава пък – Румъния, отново фирма от структурата на Еврохолд е била глобена за картелно споразумение на застрахователния пазар. Отделно се оказала с огромна капиталова дупка и се е наложило да премине оздравителна програма”, пише Монитор.


През 2015 г. Комисията за финансов надзор в северната ни съседка решава да наложи едногодишен план за оздравяване на закъсалата компания заради огромна ликвидна дупка, но той продължава два пъти

по-дълго – до 2017 г. Причините за намесата на регулатора в съседката ни е, че са констатирани "несъответствия по отношение на платежоспособността и капиталовите изисквания.


Открити са "дупки“ в акционерния капитал на дружеството. Бордът на директорите е бил задължен да изготви план с точни разчети как ще увеличат капитала и график за уреждане на дълговете”.


Както 19 минути вече писа, именно някакви печалби в Румъния трябваше да оправдаят финансово покупката на ЧЕЗ и сериозността на инвеститора, наред с кредитите от чужди банки, които според близки до него били гаранция – Франция.

Проблемът е, че финансирането засега не е обявено откъде идва, което е най-меко казано оригинално. Защото, освен че не е от този бранш, за разлика от Гинка, и размерът на бизнеса на новия кандидат е по-малък от нейния, особено като рентабилност, изчисляват експертите.

Основен собственик на Еврохолд при придобиването на бг дружествата на ЧЕЗ е Старком на шефът на надзора Асен Христов с близо 65%. Малък дял имат и регистрирано в Кипър дружество и топагентът от ДС, а според различни разследвания – и на съветските и руските служби Атанас Тилев.
Очаквайте също интересен епизод: Защо холдингът се отказа от автомобилния си бизнес, каквото и да обяснява.


Няма коментари към тази новина !

 
© sofia.media всички права запазени