FACEBOOK

Прокуратурата ''не е открила престъпление'' по Осемте джуджета: АКФ

Прокуратурата е водила и прекратила наказателно производство по част от обстоятелствата, изложени в публикуваното преди три години разследване "Осемте джуджета" на Антикорупционен фонд България (АКФ).

Това става ясно от определение на Софийския градски съд (СГС) от 23 февруари, съобщи АКФ. Разследването "Осемте джуджета" разкри конкретни данни за това как в България се постига неправомерно влияние за уреждане на юридически конфликти и се правят опити за завземане на бизнес чрез участието на правоохранителните органи.

АКФ разкриха за намесата на група около бившия ръководител на Столичното следствие Петьо Петров, известен като "Еврото", в спора на собствениците на производителите на асансьори ''Изамет" - баща и син Илия и Явор Златанови. След като първоначално предлага услугите си на Илия Златанов за уреждане на конфликта чрез използване на влиянието на Петров в правоохранителните органи, впоследствие групата около него предприема действия по завладяване на бизнеса на спорещите страни, стана ясно от разследването на АКФ преди три години.

"Прокуратурата никога не е обявявала каквито и да било разследващи действия по обстоятелствата, изложени във видеопоредицата и правните анализи от АКФ, а само предварителна проверка с неизвестен краен резултат. Напротив, в свои медийни изяви и главният прокурор Иван Гешев, и ръководителката на вече закритата Специализирана прокуратура Валентина Маджарова публично неглижираха казуса "Осемте джуджета", алармират от АКФ.

От Антикорупционния фонд посочват, че от определението на СГС става ясно, че макар и с огромно закъснение, някакво официално разследване все пак е било започнато, като то е засягало една много малка част от изнесените от АКФ обстоятелства.

С постановление на Софийска районна прокуратура (СРП) от 25.02.2022 г. е образувано досъдебно производство за изнудване чрез заплаха с убийство спрямо Илия Златанов, осъществено на 8 април 2020 г. в София. Това съвпада с разказа на Златанов пред АКФ за конкретна негова среща през април 2020 г. с тогавашната съпруга на Петров - Любена Петрова, една от препоръчаните му от Петров адвокатки – Десислава Коцева, и собственика на фирмата "Делта гард" Димитър Спасов – Митко Каратиста.

За тази среща Златанов твърди, че му било казано, че всичко, което е негово, е вече тяхно и трябва да бъде благодарен, че е жив, като репликите били съпроводени с показване на пистолет. Изискали от него да отидат при нотариус, където отново да подпишат всички документи за прехвърляне на собствеността на Златанов върху частта от групата дружества "Изамет". Почувствал се заплашен за живота си, Илия Златанов напуснал страната на 12 април 2020 г.

Осем месеца след началото на разследването, на 24 октомври 2022 г., СРП прекратява досъдебното производство с мотив "липса на достатъчно доказателства за извършено престъпление."

Това постановление е отменено от съдия от Софийския районен съд (СРС), тъй като съдът не се съгласява с извода на прокурора, че макар и да е извършено всичко необходимо за установяване на релевантните по случая факти, няма достатъчно доказателства за престъпление. След протест на прокурора при СРП срещу това решение, СГС потвърждава отмяната на постановлението за прекратяване и връща делото на прокурора за продължаване на разследването.

От изложеното в съдебния акт на СГС, който единствено дава някаква публично достъпна информация по случая, става ясно, че разследването на СРП е било фокусирано само върху описаната среща на 8 април 2020 г. Поради противоречивите показания на различните участници в нея, прокурорът е счел за невъзможно да установи по категоричен начин случилото се в действителност. На обратното мнение обаче са съдиите от СРС и СГС, според които е било възможно и събиране на контролни доказателства за проверка на различните версии с цел кредитиране на една от тях, което не е сторено от ръководещия разследването прокурор.

"Единствената публично достъпна информация по казуса досега показва недвусмислено, че у институциите напълно липсва воля за разплитане на случая "Осемте джуджета“, заяви директорът на АКФ Бойко Станкушев.


Няма коментари към тази новина !

 
© sofia.media всички права запазени