FACEBOOK

Заводът от Осемте джуджета е разграбен

Заводът Изамет, който стана популярен от материала на Антикорупционния фонд (АКФ) Осемте джуджета, е разграбен, съобщи за Свободна Европа адвокатът на бизнесмена Илия Златанов Грета Ганева. “Изнесени са машини, съоръжения. Взели са и шкурката”, каза Ганева.

Историята на Илия Златанов беше разказана в поредица на АКФ. В нея той разкрива схема за изземване на бизнеси с участието високопоставени бивши и настоящи представители на прокуратурата. Според Златанов заводът “Изамет” е бил окупиран.

Не е ясно кой е изнесъл техниката от предприятието. Според адвокат Грета Ганева то е било охранявано от фирма Делта Гард.

“Те бяха принудени да остъпят, защото ние отправихме многократни искания към тях”, каза Ганева за Свободна Европа.

“Те ни отговориха, че имат договор с нас и не могат. Ние твърдим, че нямат. Подадохме иск в съда, с който да бъде установено, че “Делта Гард” неправомерно охраняват завода и че собственикът не може да реализира правата си. В резултат на това те 

очевидно са стигнали до извода, че ако има съдебно решение, ще загубят лиценза си”, каза Ганева.

В началото на седмицата Илия Златанов съобщи, че е обявен за издирване по сигнал, че подписът под заповед за уволнение на бивш негов служител е фалшив.

Както Свободна Европа писа, нито той, нито адвокатите му са търсени през последните месеци във връзка с разкритията му за схемата, описана от журналиста Николай Стайков в четирите епизода на „Осемте джуджета“.

Софийската градска прокуратура (СГП), която води проверката по случая, мълчаливо отказва да отговаря и на отправените въпроси за хода на работата по нея.

Свободна Европа изпрати въпроси до фирма “Делта Гард”, но до този момент няма отговор.

Снимки: Грета Ганева


Няма коментари към тази новина !

 
© sofia.media всички права запазени