FACEBOOK

По-висок данък за 2-ра кола и празен имот от новия кмет: Неконституционно е

"Придобиването на повече коли от едно семейство трябва да води до увеличаване на данъчната ставка. Това не е наказателна мярка към хората с повече възможности, а логично следствие на това, че София не може да поеме толкова много автомобили", заяви арх. Любо Георгиев - избран общински съветник от уж дясната ППДБСС, до неотдавна ръководител на важно общинско звено при администрацията на ГЕРБ, напусната от него след скандал за изпарили се пари там, урбанист и ръководител на Екипът на София - част от коалицията на В.Терзиев, пред официоза на новата софийска власт Дневник.

Странно е, че той го каза 3 ДНИ СЛЕД, А НЕ ПРЕДИ ИЗБОРИТЕ, КОЕТО Е ИЗМАМА СПРЯМО ИЗБИРАТЕЛИТЕ, пред които ППДБ се кълнеше, че няма да има вдигане на данъци. Всъщност това е втора такава заявка от екипа на новия кмет - припомнете си скандалната идея да настаняват силово "многообразни" хора в жилищата ни за 10 г. и за наша сметка ТУК.

Георгиев ще бъде човекът в екипа на новия кмет Васил Терзиев, който ще отговаря за визията и развитието на столицата през следващите четири години според официоза Дневник. В интервю пред OFFNews в края на септември арх. Георгиев обяви, че трябва да се увеличат данъците за празните жилища, които хората купуват, за да вложат парите си в тях.

Уж новият кмет и неговият екип бяха представени като експерти, не като калинки, а да не знаят, че предложението за по-високи данъци за 2-ра кола и 2-ро, 3-то и т.н. жилище е противоправна.

Има решение на Конституционния съд по дело 15/2018 година, което казва, че начинът на използване на имота не е елемент за неговата стойност, поради което не може да се използва при имуществените данъци. От април 2019 няма смисъл да се обсъжда тази идея. Това беше уточнено не от кого да е, а от общинския съветник от ДБ в миналия мандат, а след това зам.-екоминистър в първия кабинет на ППДБ Петков - Нинова - Тома Белев. Той е и основател на една от партиите в коалицията - Зелено движение.

Георгиев няма и адекватна представа, на която базира предложението си, не се е запознал със статистиката за празните жилища и преувеличава броя им в пъти спрямо данните на НСИ, базирани на последното официално преброяване. Той твърди неверни неща: "Не се знае колко са празните жилища, но са между 25 и 40% от съществуващите жилища. Те ще се увеличават при темповете, с които се строи. Това не е в услуга на града като цяло. Създава полупразни квартали, необходимостта от изграждане на инфраструктура - транспорт, улици, канализация, топлофикация и т.н., за сграда, която е пълна 50-60%. Това е необосновано от икономическа гледна точка и като общество плащаме много за инвестиционната цел на имотите. Не че в имот не трябва да се инвестира, но сме залитнали твърде много в това отношение", обясни Георгиев.

Като архитект той отлично знае, че проблемът с липсата на места за паркиране всъщност се дължи на измама на архитектите, които или не предвиждат адвекватен брой места за паркиране, или залагат несъществуващи "платформи" за паркиране на 2 етажа в интерес на спестяване на стотици хиляди лева на инвеститорите. Това е всеизвестен проблем в цяла България, особено в София, но липсата на съвест на архитектите не бива да бъде плащана от данъкоплатците. От чиито пари те всъщност живеят.

Според него трябва да се пристъпи към регулиране на паркирането чрез картиране на целия град, където ясно да са посочени позволените места. “Ако не си паркирал на разрешено място, то следва скоба, “паяк” или глоба. Тук говорим за преустановяване на паркирането в зелени площи, по пешеходни пътеки и тротоари”, коментира той.

И уточни, че системата за регистрация е остаряла и дали в един имот се живее или той е необитаем се познава най-лесно по електромера. Кой живее без ток, мотивира се арх. Любо Георгиев.


Няма коментари към тази новина !

 
© sofia.media всички права запазени