FACEBOOK

Вземат ни жилище за 10 г. и настаняват многообразни, ние плащаме: Бъдещият зам.-кмет на София пред официоза Дневник

Анонсиран като важна част от екипа на новия кмет Васил Терзиев арх. Явор Панев, който вероятно е бъдещият заместник-кмет по строителството или главен архитект на града – един от обявените за готови от самия Терзиев, обяви пред ППДБ - официоза Дневник, революционна антиконституционна, освен антиевропейска идея за отмяна на частната собственост, която смята да реализира. Тя е противна не просто на частната собственост, но дори прескача онова, което имахме в България при соца.

Чудно е да се говори това в навечерието на 10 ноември 1989 г., когато отхвърлихме онзи строй. Или „най-добре е танковете да дойдат”, както казваше първият ни партиен и държавен ръководител от онази дата Петър Младенов – роднина на новия кмет.

Темата, въведена след като Панев обяснява как спешно ще прилага опита си от Барселона, е за многото празни апартаменти в София:

“Явор Панев: Този проблем в Барселона се решава с интересна политика. Там, ако се констатира, че две години едно жилище не е обитаемо, то може да бъде прехвърлено с договор за 10 години към жилищния фонд на общината и тя да разполага с него.

„Буквално иска да национализира празни имоти и да ги преразпределя към "представители от различни социали слоеве". Видите ли така се постигало "многообразие в общността". През комунизъм към дайвърсити, гайс.

Цялото интервю е покъртително. Комунизъм от-до, пълно с неща, които очакваш да ги чуеш от човек на Ваня Григорова може би, но не и на Терзиев.

В един момент даже на интервюиращия от Дневник май му идва в повече и пита "Не звучи ли прекалено", но Панев продължава да си ръси глупостите.

Май вече дойде време за първия тест на управленските способности на Васил Терзиев. Колко добре може да управлява качеството на кадрите в екипа си?”, коментира икономистът – либертарианец Георги Вулджев.

Ултрасталинистката идея за „експроприиране от експроприаторите” първо не е така изпълнена, както ни се представя в Барселона, където открай време са ултралеви, но не и безумни.

Второ, при вдигането над 50% на данък сгради и такса смет през 2024 г., което тихомълком пробута финансовият министър Василев в деня СЛЕД изборите, а преди тях се кълнеше, че ППДБ няма да вдига данъци и такси, не става ясно кой ще плаща налозите на отнетия от общината апартамент.

Ако е общината – съгласни ли са данъкоплатците да поемат този масраф? Или кметът – мултимилионер и екипът му ще поемат разхода?

Ако данъкът ще се плаща от прокудения собственик – разчитат ли наистина да събират налози от новия екип на Общината, тъй като законът преследва само дали са декларирани, а не плащането им?

Ако общината прогони собствениците, как ще им гарантира, че ще се плащат сметките в имота и няма да се наложи те да покриват и тях, понеже няма да има кой да задължи „многообразните представители на различни слоеве” да си плащат за парно, ток, вода, които ще поскъпват в пъти от юли догодина и напред?

Ако наложените ползватели не плащат, а отговорността за сметките остане на собственика, Общината ли ще покрива или лично новият кмет и екипът му неплатените от „многообразните” дългове? На фона на борчовете на Топлофикация от над 1,8 млрд.лв. и безрадостната перспектива да не й се плащат десетки хиляди нови сметки, въпросът е важен и за града, но и за държавата?
Кой ще гони наложените ползватели от жилищата след изтичане на срока за настаняването им, след като е известно, че и сега е практически невъзможно да бъдат отстранени окупирали имоти и неплащащи символичните общински наеми злосторници – случаиште са хиляди?

Кой ще покрива разходите за ремонт – вече 1500-2000 лв. на кв.м., т.е. 100 000 лв. за 2-стаен апартамент, след напускането на наложените ползватели – Общината или новият кмет и екипът му?

Кой изобщо ще следи за целия процес живеем ли или не в жилищата си, кой и как ще ги позлва вместо нас и т.н.? Нова армия чиновници, назначена за сметка на всички нас – данъкоплатците ли?

Така ли си представя обявената при първата му публична изява след изборите „дигитализация на всичко” в общината новият кмет?


Няма коментари към тази новина !

 
© sofia.media всички права запазени