FACEBOOK

Полицията влачи и пребива протестиращи пред Министерския съвет

С падането на мрака напрежението пред Министерски съвет ескалира. Полицията започна да извлича хора от протеста и да ги налага с ритници и юмруци. Протестиращи се оплакаха, че е използван и лютив спрей. Десетки са арестувани, предаде Сега.

Полицията практически изпусна контрола над протестиращите в София след двата митинга на привърженици и противници на ГЕРБ. Малко след като премиерът Борисов говори пред входа на Министерския съвет, напрежението започна да се покачва, провокирано от момчета с черни фланелки, които започнаха да хвърлят бутилки с вода и яйца срещу полицията. Вече часове наред протестиращите шестват между Министерския съвет и Орлов мост, като към тях прииждат още хора.

ВИЖ СНИМКИ ТУК!

ВИЖ ВИДЕО!

С изтеглянето на хората, които бяха докарани с автобуси от страната да подкрепят Борисов, протестиращите срещу него опитаха да препречат пътя им. С викове "Оставка!" и "Гешев е позор!" те тръгнаха към Орлов мост, минаха покрай обграденото с полицейски кордон Народно събрание, но внезапно финтираха полицаите, заобиколиха зад СУ "Климент Охридски" и покрай Националната библиотека стигнаха до пространството, в което бяха паркирани ГЕРБ-автобусите. Там, при липсата на много полиция, се стигна до физически сблъсъци. Имаше и бутане между протестиращи от митинга на Радев и полицаите, а най-масово се скандираше към хората на ГЕРБ "Платени боклуци!".

Привърженците на ГЕРБ все пак успяха да се качат в автобусите и останаха там да чакат защита от униформените. Когато полицаите се появиха, някои от рейсовете успяха да потеглят, но другите бяха блокирани от противници на правителството и на главния прокурор. В последвалата бъркотия бяха арестувани поне трима души.

Близо час протестиращи обикаляха улиците, а полицията на няколко пъти едва удържа положението. В крайна сметка автобусите на ГЕРБ успяха да се изтеглят, като се наби на очи, че сред тях има и държавен автобус за превоз на ученици.

В момента протестиращите са отново пред Министерския съвет, като продължават да прииждат хора и от двата лагера. "Така както те събират платени протести, така трябва цяла България да се вдигне и да дойде тук, в София, за да заявяват ясно, че ни писна да ни се подиграват и да ни правят на луди", каза един от протестиращите пред Би Ти Ви.

МВР също призна, че тази вечер се стигна до напрежение в центъра на София. "Около 19:50 часа участници в митинга пред сградата на "Дондуков" 2 започнали да замерят полицаите от кордона с бутилки и яйца. Около 20.30 часа, когато е обявен край на митинга пред сградата на "Дондуков" 1, част от събралите се пред "Дондуков" 2 са направили неуспешен опит да пробият кордона. Малко по-късно от участници в същата проява (пред сградата на "Дондуков" 2) са нанесли щети на два автобуса", докладват от полицията. И уверяват, че екипи на СДВР продължават да изпълняват задълженията си.

В късните часове напрежението пред сградата на Министерски съвет ескалира. Полицията започна да арестува наред, като някои от демонстрантите бяха влачени за косите, за да бъдат прибрани. По предварителни данни арестуваните са вече няколко десетки.

От ГЕРБ излязоха с остра декларация срещу подобни провокативни действия. "Тази вечер след приключването на митинга на членове и симпатизанти на ПП ГЕРБ в подкрепа на премиера Борисов и политиките на правителството, ултраси и платени провокатори нападнаха автобусите, с които трябваше да се приберат участниците. Върху автобусите беше извършен истински погром. Стъклата им бяха изпочупени с камъни. Към момента няма пострадали членове и симпатизанти на ПП ГЕРБ, но това се дължи единствено на щастлива случайност“, се казва в позицията на партията.

„След тази вечер става ясно, че този, който нарича легитимно избраното правителство „мутри“, си служи с мутренски способи за дестабилизация на страната при това в исторически момент за държавата - приемането на България в чакалнята на еврозоната. Настояваме незабавно президентът Румен Радев, Корнелия Нинова, Румен Петков, Татяна Дончева, Христо Иванов, Арман Бабикян, Велислав Минеков, Николай Хаджигенов, Мая Манолова и всички останали, които размахваха юмруци и средни пръсти, да поемат политическата отговорност за тези вандалски действия“, призоваха от ГЕРБ. Оттам заявиха, че президентът Румен Радев е длъжен да излезе и да призове всички платени провокатори да се приберат от улицата. "Ако не го направи, то ще считаме, че той е основния подбудител за тези умишлени действия. Той беше този, който излезе и вдигна юмрук срещу народа. Призоваваме органите на реда да защитят мирно протестиращите“, съобщават още от ГЕРБ.


Няма коментари към тази новина !

 
© sofia.media всички права запазени