FACEBOOK

Още по-скандална джип-поръчка „изпусната” от ОЛАФ в МВР, защо ли?

Акцията на ОЛАФ по притопления скандал с поръчките на джипове за МВР, покрай която излезе малката подробност, че при избора на шеф на службата България не подкрепя собствения си кандидат Ивайло Калфин в името на финландеца Итала, става още по-съмнителна.

Оказва се, че странно защо не се разследва много по-подозрителна друга поръчка, отново за "джипове", отново на МВР, отново по-нисък клас от изисквания от ЕС, отново с договор, подписан при първия вътрешен министър в това правителство Валентин Радев, сега депутат от ГЕРБ.

Тя е сключена вместо с представителя на марката Фолксваген с фирма, която не представлява концерна, няма никакъв опит, управлявана от младеж без съответна дейност, който е ИТ, а на всичко отгоре цената е по-висока от същата поръчка в друга институция у нас. И са доставени малки леки коли за 98 400 лв. бройката, вместо някой от SUV-овете на бранда. няколко вида са.

На 14 февруари 2018 г. – Деня на любовта и виното, МВР, представено от директора на Дирекция Обществени поръчки в последните правителства  Георги Балабанов се задължава да даде 5 344 228, 80 лв. европари за 51 авомобила с висока проходимост.
Само дето в договора не се казва какви – чак после се разбира, че са Фолксваген.

 

ВИЖ ДОКУМЕНТИ ТУК!

Проблем е също, че и те като джипките на Гриша Ганчев от така нашумелия друг договор на ведомството, не пасват на зададените от ЕС критерии.
Още по-любопитно е, че за разлика от всички нови автомобили, продавани в страната, включително от Фолксваген, в цената не са включени години гаранция. Отделно МВР плаща за гаранционна подръжка и то немалко пари – 325 828 лв. с ДДС или по 6388 лв. на кола.
Ето анализа на разкрилия мега скандала Антикорупционен фонд и ВАЖНИТЕ ВЪПРОСИ КЪМ СЕГАШНИЯ МИНИСТЪР, КОЙТО СЪЩО ПОДПИСВАСЪГЛАСУВАТЕЛНО ПОРЪЧКАТА:

„Прегледът на документацията показва, че по обществената поръчка за 51 автомобила се печели от участник без никаква история в бранша (това е фирма, специализирана в доставки на банков софтуер). При нормална (а не “спешна”) обществена поръчка такъв участник трудно би спечелил, но в случая МВР е пропуснало да запише иначе традиционното за подобни търгове изискване за опит в предходни доставки на подобни автомобили.

Още един индикатор за потенциално нарушение е, че цената на доставените автомобили е значително по-висока от сходна по параметри поръчка на Българската агенция за безопасност на храните (БАБХ), проведена същата година.

Отделно, в цялата комуникация между МВР и фирмата-победител по тази позиция по процедурата и в подписания договор не се дават никакви данни за това какви марки и модели ще бъдат доставени на МВР, а само се описват технически параметри и съответствието им с обявените параметри. “Рядко сме попадали на такава обществена поръчка, в която на практика доставчикът не казва нито каква марка автомобил ще достави, нито какъв модел”, коментират от АКФ.

 Договорът за доставка на тези 51 автомобила е подписан на 14.02.2018 г. от Георги Балабанов, директор на Дирекция Обществени поръчки на МВР – упълномощен с нарочна заповед от 16.08.2017 г. по процедурата от министър Валентин Радев, сега депутат от ГЕРБ, и със съгласувателните подписи на още четирима представители на МВР, включително на гл. комисар Христо Терзийски, министър в момента, като директор на ГД Национална полиция”.

Ако Министър Радев или някой от ресорните заместник-министри е бил информиран за такива нередности, то защо  МВР подписва окончателните договори за доставка на 290 + 51  автомобила, които не отговарят на споразумението с ЕК?

 

Защо през лятото на 2017 г., когато МВР получава 12-месечно удължение на крайния срок за усвояване на спешната помощ, министър Радев не се възползва от правомощията си по чл. 110 от ЗОП и не прекратява и не обявява отново обществената поръчка?

Информиран ли е бил екипът на ОЛАФ или Европейската комисия за промяна в техническите спецификации от служебното правителство на тези 290 + 51 автомобила, които не отговарят на духа на споразумението с ЕК? Има ли документална следа от това?

Проведен ли е тест за доставените автомобили, за да се сертифицира тяхната годност или негодност за критерий “висока проходимост” съгласно Наредба 60 от 2009 г. за одобряване типа на нови МПС?”
 


Няма коментари към тази новина !

 
© sofia.media всички права запазени