ЗА КОГО ЩЕ ГЛАСУВАТЕ НА ПРЕДСТОЯЩИТЕ ИЗБОРИ НА 4 АПРИЛ 2021 Г.?
ГЕРБ
БСП
ДПС
Има такъв народ - Слави Трифонов
Изправи се! Мутри вън! - Мая Манолова и Триото
Демократична България
Републиканци за България - Цв. Цветанов
ВМРО
НФСБ - ВОЛЯ
АТАКА
Възраждане
България на труда и разума - БТР
Други
Не съм решил/а
Няма да гласувам

резултати
FACEBOOK

ГЕРБ брани джип-сделката във ВАС, който я потвърждава, също като КЗК

В края на октомври 2017 г. Върховният административен съд отхвърля възраженията срещу сделката на МВР за покупката на произведените в България високопроходими автомобили Грейт Уол, която стана скандал през последните дни, след като за нея напомни европейската служба за борба с измамите ОЛАФ. Сайтът Медиапул, който разкрива решението на висшата магистратура, която потвърждава като законна процедурата, и разказва цялата й история. Най-интересното подозрение на сайта е защо точно сега ОЛАФ се занимава с нея и препоръчва разследване, след като по нея има съдебно решение. Тоест, въпросът е приключен от българското правораздаване. И свързва „новината” с срещата на главния прокурор Иван Гешев с шефа на еврослужбата на 21 януари. Обаче писмото по повод поръчката на джипове е още от началото на януари – от 06.01.2021 г. и не е ясно защо, ако не заради обявяването на кандидатурата за втори мандат на президента Радев властта го извади месец по-късно.

Иначе жалбата в съда за събаряне на сделката е от КИА като конкурент на Грейт Уол в конкурса.

То минава първо през Комисията за защита на конкуренцията, начело с бившия заместник на премиера като кмет на София Юлия Ненкова, чийто син Александър е четвърти мандат депутат от ГЕРБ и даже е заместник-председател на парламентарната група на управляващата партия на Борисов. Органът не вижда нищо нередно и пуска сделката за джиповете. Само напомняме, че в момента парламента одобрява удължаване с 2 години на мандата на същата тази избрана от това мнозинство КЗК и несменяемост на нейните членове за целия им мандат.

Решението на регулатора е обжалвано от КИА пред Върховния административен съд. Искът е за отстраняване на спечелилата фирма от процедурата, защото предвидените от Грейт Уол също китайски таблети Хуауей не отговаряли на изискванията ЗАЛОЖЕНИ В ТРЪЖНАТА ПРОЦЕДУРА – именно тя според управляващите, а не договорът била сбъркана. Е, оказва се, че според жалбата не е така.

Вторият аргумент на КИА в иска е дъмпинговата цена, която конкурентът й предлага. Според жалбата и комисията по търга, и КЗК са преписвали в решенията си обосновките на китайците. И тук не става дума за условия, зададени от служебното правителство, както се твърди сега, а за последващи решения. Което са две много различни неща.

Така лесно се обяснява и фактът, че не друг, а МВР под ръководството на вътрешния министър Валентин Радев – сега депутат от ГЕРБ и със заместник Красимир Ципов, също депутат от ГЕРБ в момента, са отбранявали сделката с китайските джипове и в КЗК, и във ВАС, където също кадруването е не просто на Партията през последните 11 години, но и изрично се подбират хора, завършили Школата в Симеоново, т.е. специалисти именно по полицейските теми.
Някой сигурно би казал, че Радев и Ципов са смятани за близки до Цветанов, но това вече са си вътрешни работи на ГЕРБ – по онова време самият днешен републикански лидер беше партийно вице на Борисов.

„Това, че изпълнителят е избран от служебния кабинет, по никакъв начин не отменя правото на следващия редовен кабинет (б.р. управляващият и в момента Борисов 3) да ревизира този избор. Точно така постъпи правителството по отношение на изтребителите”, категоричен е Медиапул, чиято собственичка има опит като високопоставен служител – директор на дирекция в предишен кабинет. Това и ние вчера също го писахме, давайки пример с 19-те промени в поръчката за концесионер на Летище София – някои са правени дори в един и същи или в последователни дни.

Накрая, на 7 октомври 2018 г., вече при новия тогава министър на вътрешните работи Младен Маринов, също вече бивш, както на сайта на МВР, така и на личния Фейсбук на премиера има похвално слово и много снимки от церемонията по приемането на 341 нови автомобила за силовите органи. „Сменихме толкова коли, 68% сме усвоили от парите, които Европа даде за опазване на границата и продължава да идва техника...Трябва да се прекрати темата с населените места, в които полицейското присъствие е малко”, пише премиерът на личната си стена в световната социална мрежа, като публикува много снимки, на които присъстват той, тогавашния министър Маринов, тогавашния главен прокурор Цацаров и целите ръководства на силовите ни структури. 


Няма коментари към тази новина !

 
© sofia.media всички права запазени