FACEBOOK

Мултак е дарител №1 на ПП с 500 000 лв.

Сашо Дончев, шеф на фирмата от съзвездието Мултигруп Овергаз, е най-големият дарител на Продължаваме промяната. Според официална справка, издадена от сайта actualno.com, той е вложил 500 000 лв. в кампанията на партията.

Напомняме, че говорител на неговата компания на пика на дейността й беше самият Волен Сидеров, от чиито две страни на пресконференция заставаха босът на Мултигруп Илия Павлов и Сашо Дончев.

По известното определение на друг виден член на тази компания избрания за пореден мандат най-възрастен бг депутат Вежди Рашидов „мултак” е почетна титла за приближените на Павлов.

По признанията на самия Дончев, банката на групировката, създадена от Държавна сигурност и събрала в ръководството си агенти на комунистическите тайни служби, е кредитирала на старта Овергаз със 19 млн.лв. Това става точно преди 30 години.

През 1994 г. фирмата вече става партньор, а впоследствие с годините и раздялата с Мултигруп - и 99% притежание на руския държавен газов монополист Газпром. Доверието към Дончев от Москва е голямо, поради простия факт, че той завършва висшето си образование по газовата специалност в Русия и още при соца участва в съвместните и курирани от тайните служби на двете братски тогава държави проекти за газопроводи.

Преди Газпром да вземе Овергаз от Мултигруп, през 1995 г. с протекциите на червения премиер Андрей Луканов, който е смятан за един от важните фактори за заставането на бг групировката на входа и на изхода на българската икономика, като част от Мулти, Овергаз става партньор в Топенерджи.

Руско- българското газово дружество е оглавено от Луканов, а изпълнителен директор става Сашо Дончев.

През октомври 1996 г. Луканов е убит в неразкрито и до днес престъпление пред дома му, свързвано очевидно с руската газова връзка и с факторите в Москва, а Овергаз и Мултигруп изземат акциите на държавното дружество Булгаргаз.

И преди това, ако се вярва на спомените на тогавашния му шеф Васил Филипов, Сашо Дончев сяда от руската страна на масата за преговори.

През 1997 г. правителството на Иван Костов, чиято партия ДСБ сега е в коалиция на Доброто с ПП, влиза в „газова война” с боса на Мулти Илия Павлов и Сашо Дончев, като техен пиар е Волен Сидеров.

След взривяването на автомобила на Илия Павлов, Мултигруп се оттегля от съдружието в Овързгаз, заменена изцяло от Газпром.

Уж българската фирма, в която съдружник на руския газов монополист е офшорката DDI с неясна собственост, очевидно поне 55% руска, а 45% управлявана от Дончев според регистрите, става посредник по транзита на газ към България.

Москва пуска газа на цена 399 долара за 1000 кубика, а в България той стига на 576 долара. Горницата е за посредника Овергаз, управляван от Дончев. Фирмата уточнява, че всъщност печели „само” разликата между 480 и 576 долара, но тя е близо сто долара. Всеки може да я умножи по 3 000 000 000 кубика годишно и да сметне какво печели посредникът.

През 2012 г. правителството Борисов 1 се договаря за преки доставки с Русия. Това сваля 20% от цената на газа.

Дончев започва дело срещу държавните енергийни компании БЕХ, Булгаргаз и Булгартрансгаз, че са спестили на българските абонати огромната сума всяка година, като първоначално иска 200 млн., от които са му признати 77 млн. евро.

Конфликтът и задълженията, които трупа към Газпром обаче водят до спор между двете компании и разрив с руснаците през 2015 г.
Той се опитва със завеждане на иск в Цюрих да им вземе 350 млн.долара компенсация, но губи още на първото разглеждане.

Окончателното прекратяване на отношенията с Газпром идва през лятото на 2022 г., а остатъчните им 50% в Овергаз са продадени от Дончев на Линден Енерджи.
Което се официализира на форума Три морета в София в началото на септември в присъствието на подписването на самия тогавашен служебен икономически министър Кирил Петков, днес лидер на силно надарената от Сашо Дончев с 500 000 лв. негова партия Продължаваме промяната.

С течение на годините силно проруският вестник СЕГА на Дончев става проамерикански. Поради непрестанно спадащо качество и тираж, всекидневникът става седмичник след разрива с руснаците, а при финализирането на отношенията с тях – спира и като седмичник. В момента го има като сайт.


Няма коментари към тази новина !

 
© sofia.media всички права запазени