FACEBOOK

Морфов е съавтор на Вазов по новия му договор от дни с НТ

Докато медийно се карат, директорът на Народния театър Васил Василев и поканения от него да се върне в трупата Александър Морфов взаимно си помагат в бизнеса. От броени дни ръководителят на академичната трупа е подписал нов авторски договор (по него процентът данъци е по-нисък, отколкото по трудов и граждански) с режисьора, който не променя съществено условията на предишния.

Според него Морфов получава рекордни суми, особено пък за платими от държавно издържан културен институт, като авторските му приходи са средно 15 000 лева за двете му постановки Хъшове и Животът е прекрасен, които общо се играят 4 пъти месечно – по 2 всяко, на сцената на Народния театър.


Интересно е да се отбележи, че освен за постановка, Морфов взема авторски отчисления и като текстописец. Тоест, признат е официално за съавтор на самия Иван Вазов. И наистина, той леко е редактирал най-важната фраза в Хъшове: „Колко е близо и колко е далече”, вкарал е и няколко псувни в текста, който произнасят актьорите на сцената.

Това нелепо включване на съавторство е хитър трик за получаване на повече средства. А дали те се делят и как? Това вече е отделен въпрос, на който нямаме отговор.
Стари театрали напомнят, че бедният плевенски театър например е дал рекордна сума от около 50 000 лв. авторски, когато Василев като директор там привлича Морфов.


Няма коментари към тази новина !

 
© sofia.media всички права запазени