FACEBOOK

Кметът и Бонев скарани заради Св. Неделя, не са проверили как реално стоят нещата: Обясняваме

Още в кампанията си за кмет Васил Терзиев обеща, че първото, което ще направи е да превърне площад Св. Неделя в пешеходна зона, каквато тя и в момента е, макар със силно ограничен достъп на автомобили заради патриаршеската резиденция, чийто вход е откъм мегдана и заради хотел Балкан, бившия Шератон.

Месец след спечелването на изборите обаче Борис Бонев, с когото уж са в дует, се отсне, че той прочиства от коли пиацата.

Всъщност, това няма как да стане, особено пък бързо, защото има спорни позиции между общината и хотела относно собствеността на паркоместата.

Той се води вече десетина години, откакто площадът беше разкопан, защото под него някога се е простарила част от дворцовия комплекс на император Константин Велики, известен с фразата: София е моят Рим. Това е човекът, на когото София оттогава и досега дължи битността си на голям и възлов град не само за нашите земи, но и за целия Балкански полуостров, в чийто географски център се намира. И така 2000 години.

Терзиев и Бонев изглежда не си спомнят и не са си направили труда да проверят, но още при предпоследния мандат на Йорданка Фандъкова площадът стана първото градско пространство в София, изцяло пешеходна зона, за което беше направен международен конкурс за преобразяването му. Той беше спечелен от прославения италиански архитект Фуксас, на когото дължат съвременния си облик някои големи италиански, немски и други европейски градове.

Прекрасният проект обаче не се реализира по удивителна причина: навремето софийски юрист с яки връзки в съда, незнайно как, тъй като е противозаконно, но си е издействал да му се признае за собственост част от площада. Поради което повече от петилетка блокира всички действия на общината и Св.Неделя си стои застинала във вида, в който я имаме в момента, вместо да стане европейска забележителност и магнит за неразвивания в града ни архитектурен туризъм, както са всички други реализирани проекти на Фуксас.


Няма коментари към тази новина !

 
© sofia.media всички права запазени