FACEBOOK

Защо доказаният плагиат и разследван за пране на $1,6 млн. Лъчо Мозъка е незаконен доцент в СУ? (Документи и бисери)

Едно от най-големите петна, за които трябва да отговаря Анастас Герджиков е, че много преди барбадоския консул Петър Илиев, чието плагиатство така и не е коментирал, а го нарече „любим преподавател”, остави Лъчезар Иванов – кръстен първо от 19 минути още през 2008 г. Мозъка, депутата – осмомандатник от ГЕРБ, за доцент в СУ. Освен, че е доказан плагиат, той незаконно е получил научната титла, разкриха от Гражданската инициатива Млади лекари за ново здравеопазване. Причината е, че при избора си за доцент като единствен кандидат, той не е отговарял на куп изисквания – да е заемал академична длъжност асистент или главен асистент, да е бил преподавател, да е бил член на научно-изследователски екип, да е имал художествено – творческа дейност (битността му като част от Комисията по културата на НС не се брои), да има доказани научни постижения, да е бил деен участник в научни форуми и много други. Мозъка става доцент в годината на встъпване на Герджиков като ректор 2015 г., като процедурата е започната 2 дни преди октомврийските избори през 2014 г., приключила е половин година по-късно, но новият ректор е имал достатъчно основания, за да прекрати отношенията на СУ с плагиата – доцент за 6 години управление на Алма Матер.

ВИЖ ДОКУМЕНТИ ТУК!

Още повече, че е всеизвестна причината, поради която Медицинският университет в София отказа 3 години по-рано – през 2012 г. доцентура на Мозъка – беше си приписал 2 публикации на проф. Любомир Иванов като свои, надлежно изброени в „научните трудове” на Лъчезар Иванов. Тогава той не само не беше съден за престъплението, което се налага по закон, а се измъкна с нелепото обяснение за „техническа грешка”.

Документацията за доцентурата му в СУ на Мозъка също е ... сок от мозък.

Тя е посветена на електронния здравен картон, пълна с бисери като: „това е версия на традиционния амбулаторен картон”.

В текста има даже поезия в проза, например:

„хартиеният картон може да стои, потънал в прах, забравен в някой шкаф”, а „при нужда лекарят разчита на личните спомени на човека за кръвната му група, тежки заболявания, алергии”.

Ако не ви звучи като научен труд, хеле за доцент в Алма матер, вижте и това проникновение:

„независимо дали си у дома, на почивка, в командировка или в чужбина, имаш непрекъснат достъп до здравна информация”.

Още по-забавен обаче е текстът на рецензията на единствения кандидат за доцент в 133-годишния СУ, дело на професора с гръмкото име Цекомир Воденичаров. Освен, че изтъква ВЛАДЕЕНЕТО на руски и английски език на Иванов, в което се съмняваме,му приписва „добри комуникативни умения и много добри компютърни умения”.

Професорът изтъква на първо място невероятните умения на Иванов, който – не знаехме, бил работил и като пулмолог, в „мениджмънт на социално значимите заболявания”, та се питаме къде го в борбата срещу коронавируса.

Второто му завидно умение било „специфика на търсенето и предлагането на пазара на здравни услуги”, а ние си припомнихме разследването срещу него за конфликт на интереси с големи пари, получени от голямото застрахователно дружество Евроинс. Ставаше въпрос за хонорар от 131 000 лв., взет от холдинга, придобил и ЧЕЗ у нас, което има

здравно осигуряване в бизнеса си, докато в същото време е съавтор и вносител на промени в закона за ... здравното осигуряване. Доминираната от ГЕРБ КПКОНПИ хем не намери конфикт, хем го глоби „от 1000 до 3000 лв”. за недеклариране по чл.313 – същия като за канадското гражданство на Кирил Петков. Официално той е имал договор да консултира Евроинс за „пазара на Румъния и Молдова”, което, разбира се е пълен смях...

Според професора, Иванов бил създал „рамка на национален модел за електронно здравеопазване”. След 12 г. управление на партията, на която е виден депутат, включително в новия парламент, се мудим къде е този модел.

Най-искрен смях пробуди у нас твърдението, че Иванов бил експерт по „медицина основа на доказателства” – буквално така, макар и неразбираемо е записано в документа – рецензия на проф. Воденичаров.

Посмейте се още на думите му:

„Специален интерес кандидатът проявява към проблемите на организационната промяна в здравеопазването”

„Кандидатът проявява подчертан изследователски интерес към проблематиката на стратегическия здравен мениджмънт”.

„Обосновава необходимостта от нов стил на стратегическо мислене и управленски подходи на националната здравна система”.

„Силно впечатлява разработката за електронния личен картон”.

„Компетентно анализира организацията и потребностите на болничния персонал в условията на здравна реформа – не са просто системи за производство на стоки и услуги, но и за социална реализация, кариера и политически системи. Разликите в организациите са неизбежни”.

„Иванов е един от първите български автори, който поставя и разработва въпроса за необходимост от публично отчитане на средствата за обществено здравеопазване, които се гасуват ежегодно и се публикуват в ДВ всяка година”.

„ИМА МАЩАБНА ЗДРАВНО-ПОЛИТИЧЕСКА ВИЗИЯ”!

„Комуникативен и отзивчив, има ясен език и СТИЛ, прорличаващ в публичните му изяви, което го прави подходящ за преподавателска дейност”.
„Реализирал научна продукция със ЗНАЧИМИ ПРИНОСИ”.

Известен като личния лекар на Бойко Борисов и поради това несменяем депутат от 2005 г. насам – 16 години на щедрата издръжка на данъкоплатците, през 2010 г. Лъчезар Иванов бе принуден да се оттегли от поста на заместник-председател на Народното събрание, заради опит да ходатайства срещу уволнението на негов приятел митничар. Тогава Иванов се оттегли от председателския пост на ГЕРБ-София. Парламентарната дейност на Лъчезар Иванов ще се запомни и с участието му в приемането на лобистката поправка, стана известна като Мери Джейн в полза на олигарха Миню Стайков в Закона за наркотичните вещества, която по-късно бе отменена. Това беше уникален и срамен случай, при който негласуван в НС текст беше публикуван от Държавен вестник. Преди това през 2009 г. името на Иванов попадна и в скандал с командировка в САЩ, която е била платена от неправителствени организации, които са свързани с фармацевтични компании.

Иванов е замесен и в скандал за домашно насилие, след като бившата му съпруга го обвини в тормоз. Дъщеря му също се оплака от него в писмо до американския посланик в София. Тя бе посочила, че е жертва на домашно насилие от страна на баща си. Синът на народния представител е бил задържан по подозрение за участие в грабеж на бензиностанция, а се оказа и избягал от местопрестъплението при убийството на Милен Цветков, возил се е в колата на убиеца – синът на директорката на холдинга на олигарха Миню Стайков.

Иванов публично демонстрира близост с Петя Славова, чиято банка се прочу с трансферите на пари на Мадуро и Вълка от София – преследван от Германия и Австрия международен мошеник, както и с присвояването на милиони долари от сметката на бизнесмена Борислав Манджуков, чието убийство остава неразкрито и до момента.

В нейния хотел Феста в София блесна и един от най-големите гафове, някой би го разследвал като подкупване, в кариерата на Мозъка – когато се нареди на опашка за безплатни телефони Верту, редом с други свърх интелигентни депутати в експеримент за скрита камера на 168 часа.
На 16 август т.г. прокуратурата обвини в пране на пари Лъчезар Иванов и е интересно дали новият парламент ще снеме неговия имунитет. Разследването е за реализирана голяма печалба от продажба на акции. Депутатът зцаяви, че нямал притеснения и няма сам да се откаже от имунитет. Първо Свободна Европа разкри, че ДАНС е подгонила Лъчо Мозъка за консултантска дейност за американска компания, която разработва лекарствени продукти. Вместо възнаграждение в пари, той е получавал акции на дружеството. Няколко години по-късно депутатът продава част от акциите си на борсата и реализира голяма печалба - 1 600 000 долара. Тогава става обект на интерес от страна на службите – ЯВНО НЕ САМО БЪЛГАРСКИТЕ, които започват проверка.

Именно като лекар, успоредно с депутатството, той от години работел с американската компания Enzolytics, в чието ръководство е българинът Хари Жабилов. Името му нашумя в България през миналото десетилетие покрай разработването на препарат за лечение на ХИВ и няколко вида рак. Продуктът е тестван още преди 1989 г. от покойния му баща д-р Хари Жабилов, припомня Свободна Европа.

През 2018 г. Иванов сключва договор за консултантски услуги с компанията на Жабилов-младши. В него било записано, че за дейността си депутатът ще получи 20 млн. акции на дружеството. В началото на 2021 г. Иванов продава чрез инвестиционен посредник част от акциите си на фондовата борса в Ню Йорк и според неофициална информация на Свободна Европа реализира печалба на обща стойност над 1,6 млн. долара.

"След проведени оперативни действия, снабдяване с документи и снемане на обяснения от г-н Иванов и други лица, с решение на комисията от 14 юли 2021 г., материалите са изпратени на прокуратурата по компетентност за преценка за евентуално престъпление, свързано с изпиране на пари", коментираха от КПКОНПИ пред Свободна Европа.

Парите не фигурират в декларациите на новоизбрания за осми пореден мандат, депутат от ГЕРБ подадени през 2019 и 2020 г. Но той твърди, че е отчел печалбата от тях, заедно с останалите му дялове от компанията, в края на мандата на 44-ото, както и при влизането си в 45-ото Народно събрание (НС) през пролетта на 2021 г.

Мария Пенчева


Няма коментари към тази новина !

 
© sofia.media всички права запазени