FACEBOOK

Заради Ас. Василев 1,7 млрд.лв. за бюджетния му дефицит може да не се намерят

„Осигуряването на оставащите около 1, 7 млрд. лв. държавен дълг до края на годината, необходими за покриване на падежите по стари задължения и бюджетния дефицит, става все по-предизвикателно заради влошаващите се пазарни условия. На аукциона в понеделник за нова емисия 5, 5-годишни ДЦК са пласирани едва 150 млн. лв. при търсени 200 млн. лв.”, пише Капитал.

Напомняме, че редовното правителство по причина върл популизъм се отказа да тегли заем през пролетта и в началото на лятото, когато лихвата беше под 1% и пазарите бяха отворени. Сега интересът е мижав, а лихвата, която беше постигната е 4,13%, което е малко по-добре от последния ни външен дълг за 4,33-4,81%, но пък е над 4 пъти повече, отколоко щеше да ни излезе преди 3-4 месеца, когато трябваше да го вземем.

Доходността на новия ни заем е 223 пункта над нивата по германския дълг. Т.нар. спред е индикатор за риска по една емисия - само седмица по-рано при пласирането на книжата ни рисковата премия спрямо аналогичните германски облигации беше под 150. А нормалното е 100.
В оставащите 3 месеца до края на годината ще бъдат предложени ДЦК за още 1,65 млрд. лв, като най-натоварени с аукциони се очакват да бъдат октомври и ноември. Следващия понеделник насроченият аукцион е отново за 200 млн. лв.


Няма коментари към тази новина !

 
© sofia.media всички права запазени