FACEBOOK

Даваме €475 млн. повече в лихви заради А. Василев: Г. Кадиев

България пласира минимум 2 млрд. евро дълг на международния пазар, съобщи Капитал, като се позова на източници от банките, обслужващи емисията. В сряда бе проведено и дигитално роудшоу, на което книжата бяха представени на инвеститорите.

Завръщането на страната ни на международните дългови пазари идва след 2 г. пауза, тъй като кабинетът Петков-Нинова до последно отлагаше емисията, която оповести, и остави тегленето на служебните. Напомняме, че през това време ЕЦБ на 2 пъти покачи лихвите си, а само преди седмица даде заявка и за още повишения на следващите си заседания.

Сега със сигурност в променената конюнктура нивата ще са чувствително по-големи. В момента например книжата на България с падеж 2035 г. или след 12,5 г. се търгуват на нива около 4,4% доходност, а при емисията с падеж 2030 г. (след 8 г.) тя е около 4,2%.

Заложеният лимит за поемане на дълг за 2022 г. е 10,3 млрд. лв. като вече са изтеглени 1,8 млрд. лв. и правителството вече направи анонс още над 2 млрд. лв. да бъдат пласирани на вътрешния пазар на ДЦК. Това оставя пространство за пласиране на близо 6,5 млрд. лв., или около 3,3 млрд. евро в международни емисии.

"Бюджетът няма да издържи дълго така, както го караме”, прогнозира бившият зам.-министър на финансите с ресор приходни агенции Георги Кадиев. „През януари 2022 можеше да емитираме външен дълг на 1.5% лихва, сега ще емитираме сигурно на над 4% лихва”, констатира той. „Това беше работа на Асен Василев и нейното несвършване ще ни струва грубо 475 млн. евро повече дължими лихви, ако емисията е за 2 млрд.евро и за 12 г.”, пресметна Кадиев.

„Догодина ще трябва да издадем дълг за 15 млрд.лв., от тях с 10 млрд. лв. да покрием дефицит и с 5 млрд. лв. да превъртим стар падежиращ дълг. Какви ще са лихвите тогава и как ще го поеме пазарът, идея нямам. В свободно падане сме”, заключи експертът.


Няма коментари към тази новина !

 
© sofia.media всички права запазени