FACEBOOK

Газпром почва дело за над 1 млрд.лв. срещу Булгаргаз, вече спечели срещу финландския му аналог

Газпром е направил първи стъпки по завеждане на иск срещу Булгаргаз, съобщи заместник-министърът на енергетиката в редовния кабинет Пламен Данаилов. Явно руският гигант е изчакал изтичането на договора на страната ни с него до 31.12.2022 г. и е готов да атакува с голям шанс за постигане на успех, тъй като контрактът е take-or-pay, т.е. независимо дали използва газ по него, България трябва да плати.

Основната сума е над 1 милиард лева, но към нея трябва да се прибавят неустойки, лихви и глоби, плюс цената на самото дело. Така вероятно тя ще достигне близо до прогнозираните от Бойко Борисов още наесен 2 милиарда лева. Булгаргаз, който не е в добро финансово положение, няма такива парични ресурси.
Как стоят фактите, извън заклинанията?

Твърде неприятно е, че Газпром вече спечели сходно дело в арбитража в Стокхолм, независимо от многовековната враждебност между Швеция и Русия, при това иск срещу друга скандинавска държава – Финландия и нейната държавна газова компания – тамошния аналог на Булгаргаз.

При нас случаят е още по-тежък, тъй като няма официално решение на правителството Петков – Нинова по казуса за прекратяване на договора. Което ни поставя в твърде неизгодна ситуация. Именно това е и причината за обвинението на прокуратурата срещу действалия по онова време министър на енергетиката Александър Николов и неговия ресорен заместник.

За още по-голям ужас, арбитражът в Стокхолм вече прие указът на Владимир Путин, юрист, от 31.03.2022 г. за преминаване към заплащане на синьото гориво, което Русия доставя, в рубли. Решението му последва налагането на санкции срещу финансовата система на страната му от ЕС. Явно Корнелия Нинова, уж също юрист, освен икономически вицепремиер по време на спирането на газа за България, е изпуснала някои съществени подробности. За наша - на данъкоплатците - сметка.

Досега нито едно от трите правителства от тази дата до момента не е коментирало и друг изключително важен и доста тежък от гледна точка на бъдещото дело въпрос:

Има ли или няма възможност за плащане в рубли в действалия по онова време договор?

Руската страна твърди, че разплащането в рубли си е било предвидено в действалия през 2022 г. договор още от 2012 г., когато той е сключен. И България е частен случай, тъй като това не е общо правило за всички държави. Тоест, нашият казус е още по-неблагоприятен, отколкото е финландският. А изходът на делото на практика изглежда предрешен.

Напомняме, че по предишния спор между двете ни държави – отказът ни от поръчка на ядрени реактори за АЕЦ Белене, Русия спечели и държавната компания НЕК плати 1,173 млрд.лв. Те бяха взети назаем от хазната.

Кабинетът Петков – Нинова поиска предсрочното плащане на огромната сума 1,173 млрд. лв. от НЕК и тя ги върна на Министерството на финансите, след което

дирите на тези колосални пари се изгубиха – уж щяха да отидат за компенсиране на инфлацията, за помощ на земеделците, за други неща, уж набелязани от вицетата Асен Василев и Корнелия Ниновау, но накрая се оказаха липсващи не само по тези пера, но и липсващи в хазната.

Най-притеснителното обстоятелство за България от решението на арбитража в Стокхолм, че е признава издаването на Указ №172 на президента на Руската федерация от 31.03.2022 г. за преминаване към заплащане на газа в рубли като форсмажорно обстоятелство, както и че с решението се потвърждава законосъобразността на спирането на доставките на природен газ от Газпром Експорт към Финландия в случай, че купувачът не плати в рубли.

Според договора между Булгаргаз и Газпром Експорт, който изтича на 31 декември тази година, евентуални арбитражни въпроси между двете дружества се решават в Париж по швейцарското право. Енергийни експерти припомниха, че страната ни получава годишно около 30 653 000 MWh от Газпром Експорт, а след 27 април до края на годината невзетите, но дължими за заплащане количества по клаузата “вземи или плати” са около 14 872 400 MWh при средна цена от 90$ за MWh. Към крупната сума трябва да се добавят лихви, неустойни и др. разходи.

“Договорът с Газпром Експорт е прекъснат без официално решение на МС, странно как така вместо Булгаргаз, частна компания резервира капацитет”, заяви от трибуната на парламента и депутатът от БСП Драгомир Стойнев, цитиран от Труд.


Няма коментари към тази новина !

 
© sofia.media всички права запазени