FACEBOOK

В ден Първи на кабинета на ППДБ НАП "изпра" бащата на Мис Бикини от Барселонагейт

 На 7 юни - първия работен ден на кабинета на ППДБ, е отменена възбраната върху имоти на неможещия да докаже 1,7 млн. лв. доход водопроводчик от Сандански, който е баща на Мис Бикини от Барселонагейт. Георги Йовчев, бащата на Борислава Йовчева - манекенката от казуса Барселонагейт, е платил 267 171 лв. данък, установен от НАП върху тях миналата седмица с ревизионен акт, съобщи BIRD.bg.

През март медията съобщи, че Йовчев дължи 267 171 лв. данък за недекларирани 1,7 милиона лева, за които не е дал обяснение откъде ги притежава. Отмяната на възбраните се е случило още на 7 юни т.г. - ден след встъпването на правителството Денков-Габриел, посочва BIRD.bg, като се позовава на Имотния регистър и Агенцията по вписванията.

Не е известно дали данъчните власти са установили откъде Йовчев, който е водопроводчик по професия, разполага с такива средства, пише изданието. Няма информация и дали има други проверки срещу Йовчеви в приходната агенция.

"Вместо да се съди с НАП и да рискува преписката с ревизионния му акт да стане публична в съдебна зала, Йовчев тихомълком е платил дължимото. Това, разбира се, не обяснява откъде той е взел 1,7 милиона лева. Напротив, добавя се въпросът откъде е взел и 267 171 лв.", пише BIRD. Няма лична ревизия, нито разследване на МВР и прокуратурата за това, а законът го изисква.

Недекларираните 1,7 милиона лева са апортирани от Йовчев в испанската фирма Ema BG S.L., собственик на луксозния бутик в Барселона, който дъщеря му управляваше, преди испанските власти да започнат проверка за пране на пари на схемата с придобитото луксозно имение в Барселона и магазина с дрехи на марката Шервиньо.

От постановлението за обезпечителни мерки на НАП № С210022-023-0003081/12.11.2021 г. става ясно, че на Георги Йовчев е направена ревизия и е установено, че само за 2015 г. той е получил недеклариран доход 1 711 351,25 лв. Сумата съответства на дяловете на Йовчев в капитала на испанската фирма Ema BG S.L. По данни на BIRD.bg Георги Йовчев се укрива и не е бил разпитан по делото Барселонагейт.

Продължава обаче разследването на пране на пари относно увеличаване на капитала на испанската фирма, в която Йовчев внася парите за преводите към дъщеря му, както и пране във връзка с купуване на имот в Турция и продажба на акции. Прокурорите не съобщиха повече конкретика, но дадоха да се разбере, че за Йовчеви досъдебното производство продължава.


Няма коментари към тази новина !

 
© sofia.media всички права запазени