FACEBOOK

Швейцарската прокуратура: Дворецът не е на Путин, няма пране на пари по казуса

С решение още на 21 декември 2015 г. швейцарската прокуратура постановява, че т.нар. Дворец на Путин в Геленджик няма връзка с него или друг руски държавник и че няма доказателства за пране на пари по казуса, освен че определя сумата на инвестицията не за 1 милиард евро, а „само” за 21 млн. швейцарски франка – нещо като 20 млн.евро.

Тогава тя се сезира на база разкрития през 2014 г. на избягалия от Русия в Прибалтика бизнесмен Колесников, понеже той замесва в разказа си пред медиите версия, че парите за имота са препрани през Швейцария. Впоследствие, по време на прокурорското дирене, той не потвърждава в показания хипотезата си. Въпреки това, швейцарците правят успоредно пълно разследване, но не достигат до резултат.

Руските медии пък показаха контраразследвания – държавната тв РТР разказа за направата на филма на Навални с 3D анимация как ще изглежда Дворецът отвътре. Той е недовършена сграда. Поръчката е направена през ноември 2020 г. от американска фирма в чисто новото немско киностудио на Себастиан Вайланд, завърнал се от Холивуд и открил го седмици по-рано в бивш хотел край Фрайбург. Вместо за 1, видеото е създадено за 2 седмици от 20-членен екип, заедно с Навални, който пък е настанен в продължение на 2 месеца в тузарска вила. Срещу 30 000 евро той е ползвал вътрешния басейн 10х5 м, джакузито, 120 м салон и трапезария на единия и 5 спални с бани и гардеробни стаи на другия етаж с обща площ 210 м, като се е отснел на балкона й с Фрайбург в краката – във видеото – зад гърба. Повечето кадри на блондина пък са в ресторанта на бившия хотел, който сега е нещо като столова на студиото. Общият разход за филма и престоя се оценява на 1 млн.евро, като не е ясно кой е финансирал проекта, тъй като руският опозиционер е безработен.


Няма коментари към тази новина !

 
© sofia.media всички права запазени