FACEBOOK

С.Арабия ще търгува нефт и в юани, мести се световният търговски баланс: WSJ

Саудитска Арабия ще започне да продава нефт на Китай, който изкупува четвърт от количествата на най-големия производител в света, в юани, вместо в долари. Авторитетният Уолстрийт Джърнъл съобщава новината.

 Подобно решение се дискутира отдавна, но сега финализирането му е ускорено от последните геополитически развития: войната в Украйна, петроембаргото за нос на руски петрол в САЩ, което не е ясно дали реално действа, както и нежеланието на престолонаследника не просто да се срещне, а дори да говори по телефона с американския президент Байдън, който в предишни моменти го засегна остро.

Китай и Русия пък през последните няколко години водят общ твърд курс към дедоларизация на втората и шестата икономика в света, каквито представляват.

Ударът със саудитския петрол много ще помогне на тяхната кауза и ще бъде революция в световната финансова система след половинвековна стабилност с т.нар. петродолари по споразумение на С. Арабия със САЩ от 1974 г, когато се разбират нефтът да бъде търгуван единствено в долари.

Очаква се, след като С. Арабия започне да се разплаща с КНР в юани, същото да сторят и други големи производители като Иран, Ирак, Венецуела, Либия, Сирия, Ангола и, разбира се, да продължи Русия. Това рязко ще промени баланса в глобалната търговия с нефт, в която от над 80% в долари сега, процентът може да падне рязко и с много.


Няма коментари към тази новина !

 
© sofia.media всички права запазени