FACEBOOK

ЕК задвижва К19-паспортите дигитални и преди ваканциите: Урсула

„Това, което Европейската комисия има "в тръбата" е дигитален сертификат, който ще казва дали сте били ваксинирани, дали имате антитела или неотдавна сте минали с отрицателен писиар-тест. Целта ни е сертификатът да бъде готово 3 месеца”, заяви премиерът на ЕС Урсула фон дер Лайен. На практика това означава, че ваксинацията не е задължителна, но само ако вече сте минали през коронавирус19 и имате антитела. Въпросът за свободата и по-специално за свободата на движение като първостепенна ценност, обединяваща Евросъюза и придаваща му смисъл, не се третира от немкинята, която му стои начело.

„Тези неща трябва да се обсъдят в държавите – членове на ЕС, но може би е твърде рано, защото не бива да дискриминираме хората, докато не сме им дали право на честен достъп до ваксиниране. Трябва да си направим домашното”, добавя европремиерът. Според нея през следващите месеци „ще рафинираме модела, но важното е да се завърти отсега”.

За дискриминацията на онези, които не желаят да се ваксинират при уж доброволни ваксини тя не говори, а според изследванията във всичките 27 държави в ЕС това са поне половината от хората или 250 млн. души в ЕС. Много повече, отколкото гласуват на евроизбори например. Не става дума и за хората с вроден имунитет към цялото семейство коронавируси, които според учените са не по-малко от 5% от населението и може да достигат до 15% или 75 000 000 души.

„Искам да предотвратя възможността да имаме огромна пропорция ваксинирани това лято и цялата информация за тях, но да нямаме техническа или политическа готовност да разпространим дигиталните паспорти. Затова трябва да започнем сега – има много работа за вършене. Не бива да подценяваме въпроса. Решаването му напредва, но остават отворени теми, както и се нуждаем от юридическия и техническия процес да бъдат завършени преди, когато имаме отговорите”, настоява европремиерът. 


Няма коментари към тази новина !

 
© sofia.media всички права запазени