FACEBOOK

Експерт: Ваксинационните паспорти ще увеличат социалните неравенства

Президентът на Испанската асоциация по ваксинология Амос Гарсия твърдо се противопоставя на идеята за европейски ваксинационен паспорт, който би предоставил привилегии за пътуване на имунизираните. Това може да увеличи социалната пропаст между богатите и бедните страни, не само в Европа, но и по света, аргументира се Гарсия.

В интервю за EFE, партньор на EURACTIV, Гарсия изрази задоволството си от ускорените темпове на процеса на ваксинация в Испания, но предупреди, че ситуацията далеч не е овладяна.

Според последните данни, съобщени от испанското здравно министерство, степента на заразяване намалява. На 14-дневна база броят на заразените на 100 000 жители сега е спаднал до 206, далеч от нивото на т. нар. “екстремен риск” от 250 случая.

С цел смекчаване на щетите върху засегнатата испанска икономика Каталуния, Валенсия и Мадрид обявиха облекчаването на някои ограничения в петък (26 февруари). Основните мерки ще останат в сила, за да се предотврати четвърта вълна преди Великден.

Що се отнася до ваксинациите, към петък Испания отчете повече ваксинации (3,6 милиона) от общия брой заразени с COVID-19 (3,2 милиона). Все още остават няколко логистични проблема, особено по отношение на ваксините на “АстраЗенека”, от които през последната седмица са получени повече бройки, отколкото са използвани. “Вървим към целта”, написа в Туитър испанският министър на здравеопазването Каролина Дариас.

Междувременно бе публикувана четвъртата актуализация на испанската стратегия за ваксинация.

Безпокойство покрай Великден

Според Гарсия, ако ограниченията за пътуване или вечерният час бъдат премахнати, опасността от четвърта вълна след Великден ще нарасне.

Решенията на здравните власти в Испания или на ниво ЕС трябва да се вземат предварително, преди да е твърде късно, предупреди той.

Гарсия похвали отличната ваксинационна стратегия на Испания и посочи, че има светлина в края на тунела.

Експертът, който е един от създателите на стратегията за ваксинация в страната, отбеляза, че няколко испански региона не са приложили процеса на ваксинация с правилното темпо или са имали затруднения при прилагането стратегията.

Целта е 70% от населението да бъде ваксинирано до лятото. Президентът на Испанската асоциация по ваксинология посочи, че ако ваксинацията продължи с добри темпове до края на март или април – момента, в който трябва да е готова и  ваксината “Янсен” –  максималният процент от населението ще бъде ваксиниран.

Източник:  Euractiv.bg


Няма коментари към тази новина !

 
© sofia.media всички права запазени