FACEBOOK

Детето от снимката не е пострадало във войната в Украйна, а в Сирия

Снимка, за която се твърди, че е на пострадало дете от руската инвазия в Украйна, е споделяна хиляди пъти в социалните мрежи. На фотото е показано малко момиченце, седящо в болнично легло, видимо ранено.

В различни публикации, част от които впоследствие бяха спрени от Фейсбук, се казва „Продължавайте да се молите за Украйна".

Проверка показва същата снимка в публикация на Би Би Си от  6 януари 2018 г., в статия за въздушни или артилерийски атаки над сирийски болници.

 

В публикацията се казва, че най-малко 10 болници в контролирани от бунтовници райони на Сирия са претърпели директни въздушни или артилерийски атаки през последните 10 дни, а много деца в Източна Гута се нуждаят от медицинска евакуация. Над 125 деца имат нужда от животоспасяваща операция, включително три много малки деца. Снимката на раненото момиченце е използвана като илюстрация към публикацията на BBC.


В статия на "Айриш сън" от 15 март 2021 г. същата снимка е използвана в публикация със заглавие „КАТИ КЕЛИ: Шест милиона деца, родени във война в Сирия, поеха тежестта на кървавия 10-годишен конфликт“. Кати Кели е автор и посланик на УНИЦЕФ. Публикацията е посветена на малките деца от Сирия, които не познават нищо друго, освен войната.

Снимката се появява и в Pinterest под името „Децата на Сирия - Новини, снимки и видеоклипове на сирийски деца по време на гражданската война“.

Фотографията на раненото момиченце е използвана и в други публикации, свързани с войната в Сирия.

Екипът за проверка на факти достигна до оригиналната снимка, която е на Европейската агенция за фотожурналистика (EPA) и под която има описание „Момиче получава лечение в болница след обстрел в Месраба, Източна Гута, Сирия, на 3 януари 2018 г. Най-малко 19 души бяха убити при въздушни удари с градовете Ирбин и Месраба от сили, лоялни на сирийското правителство“. Направена е от фотожурналистът на EPA - Мохамед Бадра.


Заключение

Твърдението, че снимката, на която се вижда малко момиченце, пострадало от военните сблъсъци в Украйна, е НЕВЯРНО. Оригиналната снимка е на Европейската агенция за фотожурналистика (EPA) и е направена от сирийския фотограф Мохамед Бадра, на 3 януари 2018 г. Бадра работи за EPA от 2015 г., а от 2020 г. е част от екипа на агенцията във Франция.

По данни на украинската депутатка Людмила Денисова, цитирана от Франс прес, към 10 март най-малко 71 деца са били убити в Украйна от началото руската офанзива на 24 февруари.

Екипът на БНР за проверка на факти поема ангажимент за проверка на твърдения, които могат да подведат слушатели и читатели по важни теми. Сигнали можете да изпращате на имейл reporter@bnr.bg Други материали от Екипа за проверка на факти на БНР може да прочетете на https://bnr.bg/factcheck


Няма коментари към тази новина !

 
© sofia.media всички права запазени