FACEBOOK

Кметът на София дискутира медийната грамотност и фалшивите новини с 9-класници в 30-о училище

Кметът на София Йорданка Фандъкова присъства на откриващото събитие по проекта Медийната грамотност като щит срещу фалшивите новини, дезинформацията и пропагандата по програма Еразъм + на Европейската комисия в престижното столично 30-о училище.

ВИЖ СНИМКИ ТУК!

Освен че говори за опасността от фалшивите новини, особено по отношение на здравето, а именно темите, свързани с него представляват над 60% от обема на фейковете в глобалната мрежа и този процент ескалира за 2-те години на световна коронавирусна пандемия, тя разказа и за собствения си опит по темата.

Цитира случка от предишната вечер с 2 тв репортажа в една емисия за „нещо, което се случва в софийското метро”, като в първия е въведен съспенс със заснемане на пожарни и линейки, а във второто включване се разбира, че проблемът не е в метрото, а е близо до него. Водещият завършва с: „благодаря за фалшивата новина” към колегата си.

 

Фандъкова призна, че е от онези 96% от хората, на които им се е случвало да се хванат на фалшиви новини в области извън нейната професионална реализация и винаги проверява не 2, а поне 5 източника на информация, като задължително търси не само потвърждение на своята гледна точка, но и обратното виждане.

„Всеки може да ви открадне смартфона с всички мрежи и информации в него, но никой не може да ви открадне знанието, което е в главите ви”, завърши от своя страна обръщението си към присъстващите 9-класници началникът на Столичното управление на образованието Ваня Кастрева.

В дискусията, организирана от Сдружение Екопрограма, освен представителките на държавната и местната власт,  участваха също психолози, представители на граждански родителски организации, включиха се и учителите от 30-о училище, които преподават медийна грамотност на тийнейджърите.


Няма коментари към тази новина !

 
© sofia.media всички права запазени