FACEBOOK

Газът неспокоен до март, ако Германия не пусне Северен поток 2 до 8 януари

8 януари е крайният срок, до който Германия може да протака даването на лиценз за газопровода Северен поток 2, който я свързва с Русия по трасе 2000 км по-късо от досегашното, напомня специализираният сайт oilprice.com. „Сертификацията не е приключила”, гласи коментарът по този повод на говорител на немското министерство на икономиката и енергетиката, към което в новото правителство се прибавя и климатът пред ТАСС.

Крайният срок по закон е 8 януари 2022 г. и предвид рязко подскочилите тази есен цени целият ЕС се надяваше на укротяването им именно с пускането на газопровода, което се очакваше да стане още преди Коледа или максимум веднага след Нова година. Берлин обаче се възползва от вратичка в закона, която дава възможност за временно спиране на процедурата, от която се възползва. Това ще удължи агонията с цените на газа на целия европейски пазар – оттам на нашето парно и на всички цени, защото голяма част от бизнеса работи с газ. Причината е, че от миналата година има обвързаност на цената на газа в ЕС с борсовата, която – както се убедихме през септември и октомври, лесно се поддава на спекулативен натиск. Всяка подобна новина автоматично води до ново напрежение и покачване на цените, които иначе през ноември паднаха с над 20% заради по-топлото време. През декември обаче то застудява, а сега се търгуват количествата за януари, а трендът е нагоре от понеделник.

Драмата с лицензирането на двете тръби, от които едната е пълна с газ, а другата ще бъде напълнена за ден, ще се проточи чак до началото на месец март, както прогнозира Ройтерс. Световната агенция цитира немски правителствени източници, които се опасявали, че газът ще бъде инструмент за руски натиск към ЕС. Всъщност, температурите и сами вършат тази работа, а няма начин да се премести Евросъюзът географски, така че да бъде енергийно независим от Русия. Още повече, САЩ пренасочи към Азия основните доставки на втечнен газ, които бяха уж договорени с Европа, което и породи спекулациите на пазара през октомври – ноември. Именно оттам идва и натискът върху Германия да бави възможно най-дълго процеса – това става от 2 години, а говорител по темата е най-близкият съюзник на Вашингтон в Европа – Полша чрез екоминистъра си с парадоксално говорещата фамилия Анна Москва, която се изяви тези дни пред Блумбърг. 


Няма коментари към тази новина !

 
© sofia.media всички права запазени