FACEBOOK

Байдън с повече гласове, неясен победител в „клатещите” се щати, Охайо ще брои до 28-и ноември

Джо Байдън печели повече гласове – поне 2,5 млн., на изборите в САЩ и обръща един щат, който на миналия вот през 2016 г. беше на Тръмп - Аризона. Резултатът към 17 ч. на база екзитполове дава 50,1% срещу 48,3% за кандидата на демократите. Дали обаче това ще му стигне, за да стане президент на САЩ? Не може да се каже на база получените данни.

Причината е, че над 100 млн. американци гласуваха предварително. В това число по пощата. Това се очаква да забави резултатите. А те определят изборните делегати на всеки щат, които пък реално решават кой ще бъде президентът по специфичните американски правила.

Решаващият щат се оказа Мичиган, където битката със сменящо се често водачество беше изумителна. Традиционно решаващият Охайо обяви, че може да брои чак до 28-и ноември, а който го вземе на всички избори от 1944 г. насам, взема и Белия дом. По предварителните преброявания на екзитполовете в Охайо победата ще бъде за Тръмп с 53,36%.

Като всяко правило обаче, там има едно изключение – 1960 г., когато печели демократът Джон Кенеди.
Тръмп победи и в родния щат на Джо Байдън – Пенсилвания. Това поне сочеха екзитполовете, но няма да е ясно преди окончателното преброяване на бюлетините.

Това бе един от т.нар. „клатещи” се щати, заедно с Тексас, Флорида и Джорджия. По предварителните данни и в тях надмощието е за Тръмп.


Няма коментари към тази новина !

 
© sofia.media всички права запазени