FACEBOOK

26 обекта ще бъдат модернизирани, разширяват Френската гимназия

Обновяват театър „София“, Западния парк и парка „Заимов“

С около 63 милиона лева ще бъдат модернизирани училища и детски градини в София. Става дума за общо 26 обекта, които трябва да бъдат завършени до юни 2019 г. Те са част от проектите по Инвестиционната програма на Столична община по европрогамата “Региони в растеж”.

“СО защити 240 милиона лева безвъзмездно финансиране от Брюксел”, каза заместник-кметът с ресор Инвестиции и строителство” Ирина Савина пред журналисти във връзка с големите проекти на местната управа до 2020 година.

05_1_192760“В образователната инфраструктура ще реализират проекти, свързани с модернизация на училища и детски градини”, каза Савина. Тя уточни, че от 26-те набелязани за ремонт обекта, 23 училища и детски градини ще бъдат цялостно модернизирани. 43-то ОУ в “Илинден” ще бъде преустроено, като сградата към бившето Военно окръжие ще бъде с променен облик.

“Ще бъдат разширени още Френската гимназия в столицата и една детска градина в район “Илинден””, уточни Савина. Освен в “Илинден”, районите, в които ще се извършват ремонти, са, “Красна поляна” , “Надежда”, “Връбница” и централната градска част.

Заместник-кметът поясни, че проектите в областта на културната инфраструктура са свързани с театър “София” и културният институт “Лиляна Димитрова”.

“Очаква се работите да започнат евентуално през следващата година., тъй като в момента се уточнява схемата, по която ще се финансират”, коментира Савина.

Тя поясни, че има предвидени средства за модернизация на социални домове. При проектите за подобряване на градската среда е предвидена модернизация на централната градска част. Ще се обновяват и Западният парк и паркът “Заимов”.

Проучване

400 млн. лв. ще искаме за канализация

05-10По ОП “Околна среда” 2014 -2020 г. Столична община е защитила проекти, свързани с изграждане на канализация, заместник-кметът на София по направление “Инвестиции и строителство” Ирина Савина. В момента се изпълнява проект за изготвяне на регионално прединвестиционно проучване. Той трябва да е готов до края на 2019 г. и на базата на него София ще може да кандидатства за 400 млн. лв. европейско финансиране за изграждане на канализация в териториите, които консултантът ще предложи, съобщи още Ирина Савина.

Очакван старт до края на годината на рехабилитацията на бул. „Цар Борис III“

Метрото гълта 500 млн. евро. Ще се действа и по ул. „Каменоделска“

Европроекти за около 1 млрд. евро е защитила Столичната община до 2020 г., съобщи заместник-кметоа на София по “Транспорт и транспортни комуникации” Евгени Крусев. Той обясни, че най-големият проект е за изграждането на метрото – на стойност 500 млн. евро. В момента се произвеждат новите метровлакове и се изграждат 12 станции.

Паралелно се работи по проекта за интегриран градски транспорт, фаза II. В рамките на неговото изпълнение ще бъдат доставени 13 нови трамвая, ще бъде ремонтирана ул. “Каменоделска”.

Крусев съобщи, че ще бъде извършена и цялостна реконструкция на бул. “Цар Борис Трети” и ул. “Граф Игнатиев”. Ремонтът на бул. “Цар Борис III” включва цялостна рехабилитация на трамвайната линия от трамвайно ухо “Княжево” до Съдебната палата. Ще бъдат изградени нов релсов път, трамвайни перони, контактна мрежа, техническа инфраструктура.

Вече са подадени оферти от потенциални участници, техническа комисия работи по тяхното оценяване. Очакваме да бъде сключен договор с изпълнител до края на годината и, ако е възможно, да започнем първия етап от строителството. Ако метеорологичните условия не го позволяват, ремонтът ще започне догодина, добави Крусев.

Източник и снимка: Trud.bg


Няма коментари към тази новина !

 
© sofia.media всички права запазени