FACEBOOK

Столична община ще реконструира бул. „Цар Борис III” и ул. „Граф Игнатиев“ с европейско финансиране

Столична община ще извърши цялостна реконструкция на бул. „Цар Борис III” и на ул. „Граф Игнатиев“ с европейско финансиране. Това стана ясно след представяне на големите проекти на Столична община до 2020 г. с европейско финансиране. Заместник-кметът на София по направление „Транспорт и транспортни комуникации“ Евгени Крусев поясни, че реконструкцията ще включва всички аспекти на транспортната инфраструктура.

По думите му за бул. „Цар Борис III” вече са получени оферти в Столична община от потенциалните изпълнители, в момента се оценяват и веднага щом това се случи, след изминаване на съответните административни процедури, ще бъде сключен договор и ще започне изпълнение. Евгени Крусев коментира, че по бул.

„Цар Борис III” e предвидено ремонтът да се извършва на етапи, така че затруднението за хората, които използват тази най-натоварена трамвайна линия, да е минимално. Заместник-кметът на Столична община обясни, че по отношение на реконструкцията на ул. „Граф Игнатиев“ ситуацията изглежда същата. По думите му обществената процедура за избор на изпълнител ще бъде обявена до дни.

Той коментира, че по ул. „Граф Игнатиев“ няма съоръжения за обръщане на посоката и когато започне ремонтът там, трамваите ще бъдат спрени. Крусев посочи, че по „Граф Игнатиев“ реконструкцията обхваща цялата улица от „Алабин“ до бул. „Христо и Евлоги Георгиеви“, а паралелно с това главният архитект на Столична община Здравко Здравков е възложил изработване на цялостен силуетен план за фасадите на сградите. Крусев допълни, че площад „Славейков“, площад „Гарибалди“ и градинката при храма „Св. Седмочисленици“ са част от проекта за реконструкцията на „Граф Игнатиев“.

Крусев обясни, че се обсъжда разширяване на зелената зона за паркиране в районите „Средец“ и „Лозенец“, като крайното решение трябва да вземе Столичният общински съвет. Заместник-кметът на София с ресор „Инвестиции и строителство“ Ирина Савина от своя страна обяви, че Столична община е защитила проекти по ОП "Околна среда" 2014-2020 г. за водите и изграждане на канализация. По думите й все още не е ясно в кои райони ще се с изгражда канализация с европейско финансиране.

Савина посочи, че е важно да се подмени канализацията и водопровода в Централна градска част. Тя коментира, че Столична община са включили подмяната на местата, където ще бъде правена реконструкция на транспортната инфраструктура. По думите й Общината е защитила още 240 млн. безвъзмездно финансиране от ОП „Региони в растеж“. Савина отбеляза, че основните проекти са свързани с образователната, културната и социалната инфраструктура, интегрирания градски транспорт и подобряване на градската среда.

източник и снимка: Агенция Фокус


Няма коментари към тази новина !

 
© sofia.media всички права запазени