FACEBOOK

Pfizer готов с К19-ваксина в деня на избора на Байдън

След като кампанията на Байдън за президент на САЩ имаше акцент върху борбата с коронавируса в деня, в който се разбра, че той събира над 270 гласа в изборната колегия фармацевтичният гигант Pfizer обяви, че е готов с ваксина срещу коронавирус с 90% успеваемост.

Новината бе съобщена от Ройтерс, като световната агенция потърси за коментар първо Байдън, който каза, че „новината е чудесна, но това не отменя носенето на маски и дистанцията”. Припомняме, че преди изборите Тръмп каза, че веднага след 3 ноември коронавирусът изведнъж ще стане победим по чудо и ще спре толкова да се говори за него във „фалшивите медии”, както той нарича основните в САЩ и света.

Ваксината на Pfizer и немския партньор BioNTech SE се води първата в света според Ройтерс, въпреки че не е регистрирана. Напомняме, че Русия вече има регистрирани 2 ваксини, едната от които вече изнася в цял свят – от Израел до Мексико, от Бразилия и Аржентина до Индия, а трета е на път. Китай отдавна инжектира първо хората си „на първа линия” – лекари, военни и т.н.

„Двете компании досега нямат сериозни опасения за сигурността на ваксината и очакват оторизация от здравните власти в САЩ този месец, за да се пристъпи към спешно ваксинирне”, пише Ройтерс.

Това на практика означава, че най-вероятно вече е започнало производство на препарата, както в Русия, за да може да се говори за „спешни доставки”. В случая става въпрос за милиони дози, а такива количества се достигат в рамките на поне месец или по-скоро два, сочи опитът на Москва и Пекин.

„Днес е велик ден за науката и човечеството, заяви Албер Бурла, председател и изпълнителен директор на Pfizer -Стигнахме до крайъгълния камък в създаването на ваксината точно, когато светът най-много се нуждае от нея с нива на заразяване, достигащи нови и нови рекорди, с болници, работещи над капацитета си и борба за икономическо възстановяване и преоткриване”.

Шефът на BioNTech Угур Сахин каза пред Ройтерс, че е оптимист за имунизационния ефект на ваксината, който ще трае поне година, но не е сигурно. За сравнение, руската ваксина Спутник е с трайност 2 години.

„Наовината предизвика в мен усмивка до уши, падна ми камък от сърцето”, коментира проф. Питър Хорби от Оксфорд – университетът, заедно с Астра Зенека се смяташе за най-напреднал в западния свят по разработването на антиковид ваксина, но тяхната даде смърт и две доживотни инвалидизации като странични ефекти до момента при изпитанията.

Новината доведе до скок на световните борси, като акциите на Pfizer скочиха с 14,2% в Ню Йорк, а на BioNTech – с 23% във Франкфурт – многомилиарден прилив на пари, въпреки че продуктът още е само медиен.

Доста поспечелиха и другите фирми, разработващи ваксини - Johnson & Johnson е нагоре с 4%, Moderna - с 7.4%. Падна само свързаната с евродепутатката от ГЕРБ, прочула се с адвокатстване и рекламиране на Хелп Карма Ева Паунова - Майдел AstraZeneca, която изгуби 0.5%.


Няма коментари към тази новина !

 
© sofia.media всички права запазени