FACEBOOK

Lloyd's застрахова пратките със зърно от Черно море за до 50 млн. долара всяка

Застрахователите на Lloyd's of London ще предложат специален пакет за покриване на украинското зърно, превозвано по прясно договорените черноморски коридори, което ще укрепи доверието в споразумението на ООН, съобщава Политико.

След като миналата седмица ООН, Турция, Русия и Украйна подписаха споразумение за повторно отваряне на три черноморски пристанища около Одеса, една от основните тревоги беше свързана с осигуряването на гаранции за сигурност на частните търговски компании, които управляват по-голямата част от корабите със зърно.

В рамките на своята програма "Морски товари и война" застрахователят Ascot ще осигури покритие за щети на стойност до 50 млн. долара (49 млн. евро) върху зърното, което всеки кораб превозва, като част от програма, създадена съвместно с Lloyd's и Marsh. Според говорител на Ascot всяка повреда на самите кораби - например от руски ракетен удар или морска мина - ще трябва да бъде покрита от отделна застрахователна полица, която също е в процес на сглобяване.


"Съоръжението ще позволи на корабите, превозващи зърно и други определени хранителни продукти от украински пристанища, да имат надеждно и лесно достъпно покритие за своите експортни пътувания", заявиха в съвместно съобщение за пресата Ascot и Marsh, брокерът.

Говорител на Ascot отказва да коментира дали цената на застраховката е била много по-висока заради рисковете, свързани с плаването в Черно море в условията на война. Министърът на инфраструктурата на Украйна Олександър Кубраков заяви пред "Политико" тази седмица, че води разговори с британското правителство за осигуряване на застрахователни гаранции, но говорителят на "Аскот" заяви, че Великобритания не финансира застраховката.

Президентът на Украйна Владимир Зеленский заяви в петък, че чака окончателното одобрение от ООН и Турция и е готов да изпрати кораби по договорените морски коридори "в близките дни".


Няма коментари към тази новина !

 
© sofia.media всички права запазени