FACEBOOK

На две крачки сме от постигането на споразумение с Русия за зърното: Кулеба

Киев и Москва са близо до излизане от задънената улица по отношение на спрения украински износ на зърно, но топката е в полето на Русия, заяви украинският външен министър Дмитрий Кулеба.

"На две крачки сме от постигането на споразумение с Русия", заяви Кулеба пред испанския вестник El Pais в сряда. "Намираме се във финалната фаза и сега всичко зависи от Русия. Ако искат, износът на зърно ще започне скоро. "

Кулеба твърди, че Русия "иска да покаже на страните от Африка и Азия, че иска да ги спаси от недостига на храна".


Украйна е един от водещите износители на зърно в света, но не може да изнася по море поради продължаващия конфликт с Русия. В сряда преговарящите от Русия, Украйна, Турция и ООН ще се срещнат в Истанбул, за да обсъдят ситуацията.

Има "големи надежди" за "определен консенсус" по време на срещата, съобщи руската държавна информационна агенция РИА Новости, цитирайки дипломатически източник.


Киев и западните му партньори обвиняват Русия, че не позволява на украинските черноморски пристанища да напускат зърнени товари, което според тях е допринесло за рязкото покачване на световните цени на храните. Москва отрича това твърдение, като заявява, че предлага безопасно преминаване на товарните кораби и че Украйна не позволява на гражданските кораби да напускат пристанищата. Русия също така твърди, че разполагането на морски мини от страна на Киев е създало заплаха за корабоплаването в района.


Няма коментари към тази новина !

 
© sofia.media всички права запазени