FACEBOOK

91% защита срещу Омикрон след бустер, 67% от пресен естествен имунитет: Изследване

Били Гарднър и Марм Килпатрик от Университета на Калифорния в Санта Крус разработиха компютърен модел с всички данни за ефикасност против новия щам Омикрон на ваксините срещу коронавирус. Оказа се, че средното ниво на защита при имунизация, направена преди 4 и повече месеца е 30% (3 пъти по-малко от 87% срещу Делта, която е все още доминиращият по света и у нас вариант на К19), но 86% е защитата от тежко каране на болестта.

С бустерна доза имунитетът против Омикрон се вдига на общо 48%, което е повече от 43%, давани от естествения имунитет, но защитата вече е 91% срещу усложнения с новия вариант на коронавирус.

Изследването, цитирано от Ройтерс е върху ваксините Pfizer (PFE.N)/BioNTech и Moderna (MRNA.O) и ефекта им върху 28 356 хора над 18-годишна възраст. То беше публикувано официално в медицинско издание и може да се смята за научно доказано.

"Много е важно, че имунитетът срещу тежка форма на заболяване е толкова висок за всички категории – ваксинирани, бустнати и изкарали болестта”, коментира пред Ройтерс Килпатрик.


Няма коментари към тази новина !

 
© sofia.media всички права запазени