FACEBOOK

Омикрон е К19 настинка класик: Ройтерс

Според изследователи вариантът на вируса Омикрон, който причинява COVID-19, вероятно е придобил поне една от своите мутации, като е взел фрагмент от генетичен материал от друг вирус - вероятно такъв, който причинява обикновена настинка - присъстващ в същите заразени клетки, според изследователи, съобщава Ройтерс.

Тази генетична последователност не се появява в нито една по-ранна версия на коронавируса, наречен SARS-CoV-2, но е повсеместна в много други вируси, включително тези, които причиняват обикновена настинка, а също и в човешкия геном, твърдят изследователите.

Като вмъкне този конкретен фрагмент в себе си, Омикрон може да изглежда "по-човешки", което му помага да избегне атаката на човешката имунна система, каза Venky Soundararajan от Кеймбридж, базираната в Масачузетс фирма за анализ на данни, която ръководи публикуваното проучване в четвъртък на уебсайта OSF Preprints.

Това може да означава, че вирусът се предава по-лесно, като в същото време причинява само леко или асимптоматично заболяване. Учените все още не знаят дали Omicron е по-инфекциозен от другите варианти, дали причинява по-тежко заболяване или ще изпревари Delta като най-разпространения вариант. Може да отнеме няколко седмици, за да получите отговори на тези въпроси.

Според по-ранни проучвания клетките в белите дробове и в стомашно-чревната система могат да съдържат едновременно SARS-CoV-2 и обикновените коронавируси при настинки. Такава ко-инфекция създава сцената за вирусна рекомбинация, процес, при който два различни вируса в една и съща клетка гостоприемник взаимодействат, докато си правят копия, генерирайки нови копия, които имат някакъв генетичен материал от двамата „родители“.

Тази нова мутация може да е възникнала за първи път при човек, заразен и с двата патогена, когато версия на SARS-CoV-2 е приела генетичната последователност от другия вирус, казаха Soundararajan и колеги в проучването, което все още не е рецензирано от партньори.

Една и съща генетична последователност се появява много пъти в един от коронавирусите, който причинява настинки при хората - известен като HCoV-229E - и в човешкия имунодефицитен вирус (HIV), който причинява СПИН, каза Саундарараджан.

Южна Африка, където Omicron е идентифициран за първи път, има най-високия в света процент на ХИВ, който отслабва имунната система и повишава уязвимостта на човека към инфекции с вируси на обикновена настинка и други патогени. В тази част на света има много хора, при които рекомбинацията, която добави този повсеместен набор от гени към Omicron, може да се случи, каза Саундарараджан.

„Вероятно сме пропуснали много поколения рекомбинации“, които са се случили с течение на времето и които са довели до появата на Омикрон, добави Саундарараджан.

Необходими са повече изследвания, за да се потвърди произходът на мутациите на Омикрон и тяхното въздействие върху функцията и трансмисибилността. Съществуват конкуриращи се хипотези, че най-новият вариант може да е прекарал известно време, развивайки се в животински гостоприемник.


Няма коментари към тази новина !

 
© sofia.media всички права запазени