FACEBOOK

Чакаме ЕК да ни каже за К19 сертификатите след ЧНГ: МЗ

След малко повече от месец К19 сертфикатите, които ще бъдат валидни само 9 месеца, а при над половин милион българи те изтичат до 10 януари, ще се признават за валидни в целия ЕС, само ако съдържат информация за поставена бустерна доза. Но все още няма актуализиран общ регламент за това, става ясно от отговор на Министерството на здравеопазването (МЗ) до 19 минути и Sofia.Media. От Брюксел настояват от януари в допълнение към двете задължителни ваксини да се добавя и трета, за да се смята имунизацията за завършена. Съответно ще се актуализира и датата на изтичане за сертификатите, с които влизаме навсякъде, освен, че пътуваме.

Поискахме информация от здравните власти за валидността на действащите сертификати и за процедурите, които се очаква да минават гражданите по новите правила. Напомняме, че предишният документ се чакаше средно около 2 месеца, а предстоящите празници очаквано ще забавят работата на администрацията на всички нива.

"За да има нови срокове на сертификатите след решението на ЕК трябва да бъде променен и регламентът, който урежда сроковете на валидност на европейските цифрови Covid-19 сертификати”, сочи отговорът на МЗ за действията, които се очакват у нас.

"Тъй като България е страна членка на ЕС, при промяна в сроковете на валидност на сертификатите, това означава, че и издаваните у нас европейските цифрови К19-сертификати ще бъдат с нови, актуализирани срокове. Отделно от това всяка държава може за целите на собствения си здравен контрол да въведе различни изисквания. Например в момента у нас за Зелен сертификат се признават и изследвания за антитела, въпреки че същите не са зелен цифров К19-сертификат на ЕС ", уточниха от ведомството.

Попитахме каква ще бъде цялата формална процедура за гражданите с поставени 2 дози и за останалите. Напомняме, че само в София има над 1/2 млн. души с приключена ваксинация по предходните изисквания.

"Лицата, които са с поставена трета доза/ бустерна доза ваксина също получават сертификат за ваксинация. Не е необходимо самите граждани да подават информация. Медицинското лице, поставило ваксината, въвежда приложението ѝ в системата, а на гражданина се издава сертификат. Системата вече позволява бустерна доза да бъде въведена най-рано 28 дни след завършена ваксинация.  Това е така, тъй като в кратките характеристики на ваксините на Moderna и Pfizer, е посочено, че тежко имунокомпрометирани лица трета доза може да се приложи най-малко 28 дни след втора доза", посочиха от МЗ.

Попитахме и какво ще се случи със заварените случаи при изискване на 9 месеца валиност на сертификатите. "За да отговорим коректно на въпроса Ви трябва да изчакаме решението на ЕК, доколкото на този етап това е само хипотеза", отговориха ни от министерството.

Припомняме също, че шефът на ЕК Урсула фон дер Лайен вече заяви, че е време „да се мисли за задължителна коронавирусна ваксина за всички граждани на ЕС”, като Съюзът по думите й „подготвя общ подход” срещу пандемията. Самата тя няма властта да го наложи, но може да апелира. 

Егор Глазунов


Няма коментари към тази новина !

 
© sofia.media всички права запазени