FACEBOOK

9 ½-етажен блок строят в Борово, където незаконни са повече от 5 нива, а уж Район Кр.село се бори с презастрояването

В предишните броеве ви разказахме как нарочно Район Красно село бойкотира първия в София и България проект частен инвеститор да дари 2 етажа в сградата си за общинска детска градина, понеже в очите на ръководството на администрацията там това било „презастрояване”.

Независимо, че зданието напълно се вписва в позволените в тази част от София 5 етажа. Или поне така се предполага, тъй като районното ръководство така и не си е направило труда да отговори в законовия 1-месечен срок на отправеното по всички правила предложение с най-блогородна цел. Прост факт!

Изискването за височина на сградите се спазва навсякъде в района, например в жк Борово, което можете да видите и на нашите снимки. Естествено, архитектите и строителите хитруват в рамките на закона – или стартират от полуприземен етаж, или добавят тавански помещения, или и двете. Но винаги точно в рамките на нормите. И така мандати наред, независимо дали управлява СДС, ГЕРБ, отново СДС.

Кварталната общественост, когато се налага се и бори за нивото на строителство – така например стана блокирането на небостъргача на бул. България и ул. Борово, който придворната фирма GP искаше да строи. Даже получи разрешение от Столичния общински съвет за това. Но работата бе спряна и подобен израстък не на място и против закона няма да се строи. Знаем отлично това, тъй като и 19 минути даде своя принос за спазването на принципите и правните норми и се гордее с това.

ВИЖ снимки ТУК!

От миналата есен обаче нещата се промениха, въпреки че новият районен кмет уж дойде точно с мисия срещу презастрояването, избран понеже беше граждански активист за подобна добра кауза преди това.

Тази година пред очите на жителите на Борово израстна 9-и-половина-етажен блок, който е комбинация от бъдещ търговски център и жилищна сграда. Никой не си е правил труда да прикрива допълнителни едно – две тавански нива, понеже всъщност етажите в повече са 4. Понеже първият е почти двоен – хайде, да го вземем за етаж и половина, това няма и как да стане. За места за паркиране за немалките търговски площи в теснотата на улиците околовръст, на които със сигурност ще се паркира като за световно и от обитателите на десетките апартаменти, естествено също не е помислено.

Официалното откриване на строителната площадка беше през лятната ваканция на миналата година. Истинската работа обаче и бързото издигане на сградата на ъгъла на бул. Тодор Каблешков и ул. Родопски извор – единствен изход за излизане от бая застроения квартал от южната му страна, започна в мандата на тази нова районна администрация. И тя имаше всички основания да я спре, за да бъде направен проектът така, че да съответства на изискванията. Но кой знае защо се прави, че не забелязва този единствен значим строеж в една доста голяма част от поверения й район.

Хората от квартала са вбесени не само от това очевидно неприятно обстоятелство, но също, че строежът „развълнува” без друго явно невъзможните за поддържане от районната администрация павета по околните две преки – ул. Ладога и ул. Родопски извор. Заради недотам добре изпълнената работа на строителите по подземните комуникации, положението е наистина ужасяващо. Вероятно му се радва само автосервизът срещу новото здание.

В цялата махала улиците са под всякаква критика, което също някак си не се забелязва от иначе уж борещите се да по-добра градска среда, пък и срещу презастрояването районни власти. Каква е причината за разбиването на пътните артерии – ами строежът, за който пишем, естествено. Правят се по стара геребрска традиция ремонти на ремонти, които още при приключването си вече са издупчени (всеки може да го види днес на ул. Солун, която я „пипнаха” лятото). Но това е друга тема.


Няма коментари към тази новина !

 
© sofia.media всички права запазени