FACEBOOK

85% от българите: Корупцията е широко разпространена

Цели 85 % от българите са на мнение, че корупцията у нас е широко разпространена. Това показват данни от проучване на Евробарометър, представени от Европейската комисия.
За сравнение средно в ЕС на същото мнение за корупцията в тяхната страна са 63 % от гражданите. Според 68 на сто от българските участници в допитването (44 на сто от останалите в ЕС) не може да се очаква, че участвалите в корупция ще бъдат заловени и предадени на прокурор, предаде БТА.

Почти 70 % от сънародниците ни не очакват уличените в корупция да бъдат обвинени, докато такъв отговор в останалата част от ЕС дават 48 на сто от участниците в проучването. За 77 % от българите и 55 % от останалите в ЕС не може да се очаква, че корумпираните ще бъдат наказани със затвор или поне с тежка глоба.

Попитани дали заловените в корупция високопоставени служители получават подходящо наказание, 75 на сто от българите и 56 на сто от останалите в ЕС отговарят отрицателно. Като най-разпространен вид корупция българите посочват подкупите (39 %) и финансирането на партиите срещу влияние върху политическите решения (46 %).

Малцина са отговорилите, че лично са ставали жертва на корупция при искане на разрешителни за строеж или за търговска дейност; на промяна в предназначението на земя; при искане на социални помощи, или при регистрацията на автомобил. Средно в ЕС положителен отговор на такъв въпрос дават 5 % от участниците, а у нас - 12 процента.

Близо половината български участници (49 %) са заявили, че през последните три години корупцията е станала пречка за спечелването от тях на обществена поръчка. Такъв отговор са дали 30 на сто от останалите в ЕС.

Сред основните проблеми за правенето на бизнес са посочени недостатъчната инфраструктура (54 на сто у нас срещу 46 процента в ЕС), шуробаджанащина (57 на сто у нас срещу 37 на сто в ЕС) и корупцията (51 у нас срещу 37 на сто в ЕС).


Няма коментари към тази новина !

 
© sofia.media всички права запазени