FACEBOOK

Йончева обвини в корупция министъра на културата

Депутатът от БСП и журналист Елена Йончева разкри данни за корупционни действия на министъра на културата Боил Банов от времето, когато е бил зам.-министър. Тя показа запис, от който става ясно, че Банов е задействал незаконна схема, за да опрости санкции на частна фирма в размер на 700 хиляди лева за ремонта на Ларгото. Афератабе наречена „Ало, Банов“ по аналогия с аферата "Ало, Ваньо" отпреди години, когато телефонен запис разкри злоупотреба на министър-председателя Бойко Борисов с власт за укриване на данъчни престъпления.

През 2016 година сегашният министър на културата Боил Банов, тогава зам.-министър на културата, е действал с цел "да опрости" 700 000 лева, които би трябвало да бъдат наложени като санкция за проекта за ремонт на Ларгото. Това заяви депутатът от БСП Елена Йончева на специална пресконференция, която беше обещана в началото на седмицата с мото "разкритие на корупция по високите етажи на властта".

На самата пресконференция, като доказателство, Йончева пусна запис на телефонен разговор, в който Банов прави уговорката. Записът беше около 3,5 минути, но от БСП обещаха да предоставят пълния запис, без монтаж. Разговорът бил записан от "служител на министерството на културата", а самият разговор бил воден от кабинета на министъра на културата.

Единият запис е от кабината на зам.- министър Банов и е направен на 24 март 2016 г., когато министър беше Вежди Рашидов. Сред присъстващите на срещата освен Банов са Татяна Цановска - изпълняващ длъжността директор на дирекция "Правна" в министерството, Ангел Ангелов от дирекция "Европейски програми" и архитект Иван Мечкунов - ръководител на проекта от страна на министерството.

Според субтитрите на БСП зам.- министър Банов казва, че има забавяне в изпълнението на строително-монтажните работи с 33 дни, заради което на фирмата трябва да се наложи неустойка от около 700 хил. лв. После обяснява, че тази неустойка не може да се събере с години и предлага на архитект Мечкунов да направи акт 10, който да раздроби на две или три.

Вторият разговор е между Боил Банов и Атанас Ангелов от ЗДДЗ "Инвест консулт" - независимият строителен надзор. В него Банов казва, че и да искат неустойката, никога няма да я вземат и лансира предложението в строителните книжа за минал период да се намерят два пъти по 15 дни, в които не са се правили никакви строително-монтажни работи, и "да пуснем акт 10 и акт 11 съответно за спиране, за да излезем начисто, че няма закъснение".

Третият разговор отново е по телефона и е между зам.-министъра и инженер Драгомир Драганов - ръководител на проекта от страна на изпълнителя "Антична Сердика", поясниха от БСП. В него Банов обяснява за установеното забавяне и прави предложението за неговото заличаване. "За да я няма тази простотия, да не ви съдим и така нататък, ще ви помоля за съдействие", казва Банов.

Елена Йончева каза, че няма данни дали и как Боил Банов се е облагодетелствал от това, но има документи, които потвърждават изнесеното чрез записа, а именно че е ощетил държавата.

Античният комплекс Сердика струваше 15 милиона лева, платени с пари от ЕС и съфинансирани от държавния бюджет.

След приключването на ремонта по обекта имаше множество дефекти, които трябваше да бъдат отстранявани. Основаната част от проекта бе осъществен, докато министър на културата бе Вежди Рашидов.


Няма коментари към тази новина !

 
© sofia.media всички права запазени