FACEBOOK

80% от глобите у нас са незаконни: за маски м.г

За 1 година от началото на пандемията у нас са наложени десетки хиляди парични санкции и стотици присъди за неспазване на мерките срещу коронавируса, предава bTV. Почти всички те са условни. Извършени са над половин милион проверки по адреси дали се спазва карантината. От миналия  март до момента са образувани над 3500 досъдебни производства.

Според данни на МВР м.г. от 29 267 глоби изобщо за всякакви административни провинения – 23 364 са за неносене на маски, което прави 80%.

Същевременно вече има правен  прецедент, който поставя под съмнение законността на всички тези санкции и присъди.

Русенският Районен съд постанови решение, с което отменя глоба в размер на 300 лв., която е наложена от служители на МВР на гражданин, че е бил на публично място без да носи защитна маска, в нарушение на издадената заповед на министъра на здравеопазването, пише Право и здраве.

Важното тук е, че изложените от съда аргументи за отмяна имат отношение не само към този конкретен случай, но и към всички други подобни случаи на налагане на глоба на лице, което не носи маска.

Съдия Ралица Русева посочва, че в Закона за здравето има правна норма (чл. 209а), която предвижда налагане на санкция, но същата не определя вида на нарушенията, подлежащи на санкциониране, а препраща към заповеди на министъра на здравеопазването. Законът за административните нарушения и наказания (ЗАНН), обаче не допуска налагане на санкции, ако видът на нарушението не е определен със закон или подзаконов нормативен акт. Тъй като заповедите на здравния министър не са, то и налаганите на санкции ев нарушение на Закона.

Решението не е окончателно и подлежи на обжалване пред Русенския административен съд. Формалната логика на това решение обаче е толкова ясна, че сигурно ще бъде потвърдена и от горната инстанция, ако МВР обжалва.

Така или инче решението на съда означава, че 80% от глобите за м.г. фактически са незаконни. Изложените от съда аргументи имат отношение не само към носенето на маски, но и към всички други санкции, налагани за неизпълнение на заповеди на здравния министър, издадени по силата на извънредната епидемична обстановка. Това означава, че и всички условни или ефективни присъди около мерките също са в правно противоречие.

Ако законът за здравето не бъде променен, налагането на глоби за неносенето на маски става безсмислено, защото същите ще бъдат отменени в последствие от съда, а МВР само ще плаща съдебни разноски.

От друга страна, проверките, които са около половин милион за м.г. поглъщат огромен ресурс - и на полицаи, на здравни инспектори и съответно финансов за сметка на бюджета. Много случаи са планирани - по търговски обекти или обществен транспорт, но често се правят и по сигнал - за сериозни нарушения и нелегални празненства.

 Графика: bTV


Няма коментари към тази новина !

 
© sofia.media всички права запазени