FACEBOOK

77%: Страната ни не е демократична

65%: Нямаме честни избори

Българите отново са сред най-скептичните по отношение на управлението си, сочи глобалното изследване Гласът на хората на Галъп, проведено в навечерието на 2022 г. – преди кризата в Украйна. Според проучването цели 77% у нас страната ми се управлява според волята на народа и не е истински демократична, което ни нарежда в дъното на класацията. На обратото мнение са само 17% от сънародниците ни. За 12% страната ни не отговаря на едно от условията за демократичност.

На този фон малко над половината от изследваните по света смятат, че изборите в тяхната държава са свободни и честни. 43% са на обратното мнение, а 5% не могат да формират мнение.

Нагласите по този въпрос по света са се запазили в сравнение с предното проучване година по-рано, отбелязват от Галъп. В топ 5 на страните, чиито граждани не вярват в демократичността на обществата си, попадат Босна и Херцеговина (92%), Румъния (80%), България (77%), Колумбия и Нигерия (по 76%) и Украйна (73%). Любопитно е кои са държавите, в които хората твърдо вярват, че се радват на пълна демокрация – Виетнам (84%), Гана (81%), Азербайджан (77%), Албания (76%) и Косовската автономия (73%).

64% в Индия и малко над половината от изследваните в Източна Азия са съгласни или даже силно съгласни, че страната им се управлява по волята на народа.

Най-изразено недоволство от демократичността на управлението на регионално ниво и на ниво големи нации изразяват хората в Русия, но и в Европа, САЩ и Латинска Америка.

България отново попада в топ 5 на скептиците със 65% недоверие в честността на изборите. Това място споделяме с Ирак и Румъния.

Сред големите страни и региони отново хората в Индия са най-уверени в свободата и честността на изборите в тяхната държава - 73%. Следват ЕС и САЩ. Най-много съмнения относно честността на изборите има в Русия (59%), Близкия Изток (51%) и европейските държави извън ЕС (52%).

Интересно е, че докато европейските граждани изразяват силна загриженост относно демократичността на управлението си, те не споделят същите притеснения за честността на изборите. В ЕС 2/3 от анкетираните вярват, че изборите са свободни. Увереността в демократичността на избраното управление обаче е само 38% и дори намалява в сравнение с м.г.

Според Галъп цели 65% в България смятат, че изборите у нас са свободни и честни, докато само 22% са на обратното мнение.

Изглежда, че недоволството от управление, което не се ръководи в достатъчна степен от волята на народа, е сравнително по-силно изразено в източните страни от ЕС, с които страната ни показва сходни резултати. Отношението към начина на провеждане на избори у нас обаче е видимо по негативно на фона на останалите като цяло, а и на държавите от източната част на Съюза, които обикновено са с близки до нашите нагласи.

От агенцията уточняват, че проведените 3 поредни парламентарни избори у нас м.г., съпроводени от неколкократни промени в изборния кодекс, вероятно са оказали допълнително влияние за негативните нагласи сред българите. Но и без политическата нестабилност в страната ни през 2021 г. обаче, Индексът на демокрацията на Галъп традиционно отрежда позиция на страната ни в по-скоро негативния край на скалата.


Няма коментари към тази новина !

 
© sofia.media всички права запазени