FACEBOOK

България падна на 112-о място по свобода на словото

Страната ни отбеляза нов антирекорд в последните дни на Борисов 3. България вече заема 112-о място в Световния индекс за свобода на словото за 2021 г., сочи доклад на Репортери без граници. Класацията обхваща общо 180 държави, а ние продължаваме да бъдем на последно място в ЕС и на дъното на континента Европа.

Припомняме, че през последното десетилетие свободата на медиите у нас става все по-малка. Най-добри показатели в класацията Репортери без граници имахме през 2006 г., по времето на Тройната коалиция, когато страната ни бе на 36-о място в нея. Най-тежко е било положението през 2016 г. при второто правителство на Бойко Борисов (113-о място), а през 2018 и 2019 г. трайно заемахме  111-о място.

„Малкото откровени журналисти в страната са подложени не само на очернящи кампании и тормоз от държавата, но и на сплашване и насилие.Ситуацията с медиите е изключително притеснителна, защото никой няма интерес да разследва насилието срещу журналисти“, пишат от Репортери без граници в настоящия си доклад.

От организацията дават за пример побоя на журналиста на свободна практика Димитър Кенаров през септември 2020 г., както и нападението над Слави Ангелов през март 2020 г. като примери.

„Друг разследващ журналист – Николай Стайков, получаваше смъртни заплахи презюни 2020 г., след като публикува разследване за корупция по високите етажи на съдебната система“, казват от организацията. По неговия казус четете утре.

„Журналистите често са викани за разпит в полицията относно тяхната работа, докато политици и олигарси продължават да поддържат връзките си едни с други, белязани с корупция и конфликт на интереси“, пише още в доклада.

В ЕС само България е в т. нар. червена зона на класацията. Следвани сме от Унгария, която е на 92 позиция, Малта на 81-ва и Гърция класирана на 70-о място. На Балканите единствената държава с по-лош резултат от нас е Турция, която заема 153-а позиция в индекса. Най-голяма свобода на словото от балканските страни има в Румъния, която заема 48-а позиция.

ЕК е изправена пред критики, че не е направила достатъчно за справяне с проблемите на свободата на медиите в целия блок.

Водеща по свобода на медиите в световен мащаб е Норвегия, следвана от Финландия, Швеция, Дания и Коста Рика. Последните места в индекса заемат Виетнам, Джибути, Китай, Туркменистан, Северна Корея и Еритрея.

 


Няма коментари към тази новина !

 
© sofia.media всички права запазени