FACEBOOK

750 сигнала за недостиг на медикаменти в аптечната мрежа

50 са сигналите от миналата година досега за недостиг на медикаменти в аптечната мрежа, съобщи пред "Хоризонт" Боряна Маринкова от интернет платформата за липсващи лекарства. За пореден път слушател на БНР от Севлиево сигнализира, че почти три месеца не може да намери лекарство за високо кръвно.

Вече трети месец Желязко Даскалов от село Табашка, община Севлиево, не може да намери в аптеките поддържащо нормалното му кръвно налягане - лекарство "Валсавил комп". Преди месеци, благодарение на сигнала му, успяхме да осигурим друг изчезнал медикамент, който също се покрива от Здравната каса.

Желязко Даскалов разказа в предаването "12+3":

"От Здравната каса ми казаха, че в началото на декември ще го има, но го няма. После казаха, че януари ще го има - няма го. Последно като говорих с тях ми казаха, че най-рано през февруари ще го има по аптеките, но дали ще бъде така...". Той уточни, че не са му посочили причина за липсата на лекарството в аптечната мрежа.

Боряна Маринкова, изпълнителен директор на Българската асоциация за развитие на паралелната търговия с лекарства, които заедно с федерация "Български пациентски форум" поддържат платформата за търсене на липсващи лекарства, направи проверката, която установи, че фирмата доставчик е имала временни периоди на недостиг. В момента обаче "Валсавил комп" би трябвало да го има на българския пазар:

"Нашата проверка установи, че от миналата година лекарството е във временни и малко по-трайни епизоди на недостиг, които са се дължали на производствен проблем, водещ до нарушена ритмичност на доставките".

Медикаментът е генеричен и се покрива от Здравната каса. От платформата вече насочиха Желязко Даскалов как да получи медикамента.

За "Хоризонт" от Здравната каса отговориха, че не са получавали уведомление от фирмата, че доставките на лекарството спират и би трябвало то е налично в аптечната мрежа.

В над 65 на сто от случаите за липса на лекарства причината е в нарушени доставки, заради производствени проблеми, обясни още Боряна Маринкова.

От АРПТЛ са внесли две предложения за промени в Закона за лекарствата, чрез които да има възможност за доставка на дерегистрирани лекарства у нас. Предстои Законопроектът да се внесе за първо четене в парламентарната здравна комисия.

Източник: БНР


Няма коментари към тази новина !

 
© sofia.media всички права запазени