FACEBOOK

70% по-малко дървета след ремонта на Граф Игнатиев, секат върбите пред Свети Седмочисленици

70% от дърветата ще бъдат изсечени след ремонта на столичната улица "Граф Игнатиев"

Това става ясно от инвестиционния план на проекта, цитиран от активисти на Гражданска инициатива „Зелени улици“, партия „Зелените” и Гражданска инициатива за обществен и релсов транспорт.

Според съпредседателя на "Зелените" Борислав Сандов ставаме свидетели на унищожаването на зелените пространства докато текат ремонтните дейности.

Той отбелза, че дърветата в градската среда имат няколко важни значения. На първо място, те пречистват въздуха.

Именно заради смога в столицата държавата ни беше осъдена от Съда на ЕС, който ни задължи да предприемем мерки за подобряване на качеството на въздуха.

Въпреки това, много здрави дървета ще бъдат отсечени при ремонта, посочи още Сандов.

Дървесната растителност оказва също така влияние върху микроклимата на града. Това означава, че поддържа по-ниска температура на уличната настилка, тротоарите и дори сградите.

Дърветата около улиците помагат още за ограничаване на шума.

Борислав Сандов изрази предположение, че зрелите дървета се изсичат, за да бъдат засадени млади, защото има разсадници, които продават скъпо и биха се облагодетелствали.

Георг Тупарев от "Зелените" заяви, че в проекта за ремонтните дейности на улица Граф Игнатиев няма нищо модерно, напротив, в него лежи дълбок соц.

"Дават се наставления, които нямат нищо общо с това, което се прави в Европа", каза той.

Тупарев даде пример, че се предвижда плачещите върби пред църквата "Свети Седмочисленици" да се премахнат заради промените в климата. Това обаче може да се предотврати, като на мястото се създаде воден басейн.

Бившият жуналист от БНТ Павлина Делчева посочи, че след началото на ремонта дървета изсъхват периодично, а на площад Славейков вече има отрязани 9.

Кристина Димитрова от "Зелените" заяви, че ремонтът трябва да се прави за хората, а не както е удобно за строителните фирми. Тя даде пример с Холандия, където докато тече ремонтът, засегнатите търговски обекти се освобождават от данъци.

Участниците в пресконференцията обявиха, че стартират подписка за незабавното спиране на изсичането на дърветата при ремонта на улица Граф Игнатиев.

Те ще настояват още за създаване на регистър на дърветата, каквото решение взе столичният общински съвет през 2007 г., но до днес не го е реализирал.

Източник: offnews


Няма коментари към тази новина !

 
© sofia.media всички права запазени