FACEBOOK

65 000 нови дървета, 3 пъти по-малко бездомни кучета в София за 10 години

За десет години Столичната община постигна сериозни резултати в подобряването на околната среда в милионния град. Според Европейската сметна палата е измерено чувствително подобрение по основните показатели за качеството на въздуха: азотни оксиди, въглеродни диоксиди и озон, които вече са ПОД заложените максимални норми на Европейската директива по темата.

Това се дължи на рязкото намаляване на вредните емисии от градския транспорт: 2,5 пъти, посредством разширяването на метромрежата, обновяването на парка на автобусите, прокарването на десетки километри велоалеи. Но също така на засаждането на повече от 65 000 дървета по улиците на града и присъединяването на 1 260 000 кв. м нови гори на общински земи. За първи път от 40 години София има нов парк – Възраждане. Той се доразвива с първия в столицата голям аквапарк. Освен това, за 10 години са обновени още 28 съществуващи парка и градини.

Изключително чувствителна тема за софиянците е намаляването на броя на бездомните кучета. През 2009 г. те бяха повече от 10 000. Въпреки многото гласове за насилствено умъртвяване на животните, особено сред политиците, по лична инициатива на кмета Фандъкова и в съвместна работа с европейски екоорганизации, броят на безстопанствените кучета намаля на 3589 в момента, без да се прибягва към нехуманни мерки. Той би могъл да бъде в пъти по-малък, ако съседни общини не докарваха и не пускаха в София бездомни животни – практика, която не желаят да прекратят.


Няма коментари към тази новина !

 
© sofia.media всички права запазени